#50books – vraag 23

Kunnen computers fictie schrijven?

De inleiding van Peter bij deze 23e vraag uit zijn #50books reeks was even schrikken. Een schrijver van wie ik nog nooit heb gehoord, dat kan natuurlijk. Het zou wel heel bijzonder/bizar zijn als dat niet zou kunnen. Maar een schrijver met een oeuvre van 200.00 titels en 1,3 miljoen gedichten. Dan blijkt dat deze auteur een computer is. De computer ‘schrijft’ aan de hand van een door een mens geschreven programma. Het zal wel. Op basis van wat vertaalsoftware mij vaak voor onbegrijpelijk koeterwaals voorschotelt, kan ik mij niet voorstellen dat het daadwerkelijk interessant leesvoer is. Daar mag je bij die aantallen wel van spreken.

Toch moet ik bekennen dat ik wel nieuwsgierig geworden ben. Misschien toch maar eens kijken wat de computer vermag. De computer onder leiding van de mens. Dat hoop ik in ieder geval. Anders krijgen we echt een eng soort sciencefiction. Dat genre heb ik overigens weinig gelezen, maar de fantasie van de zelfstandig handelende computer is daarin niet vreemd.

Maar wat zou zo’n computer kunnen schrijven? Woorden van de juiste soort op een rij zetten en daar correcte interpunctie tussen plaatsen, dat zal de computer op den duur wel kunnen. Op den duur en ik weet niet hoelang die duur is. Misschien is die duur zelfs al wel hier. Ik ben niet goed bekend met de technieken die zorgen voor computer generated texts en heb dan, behalve de al genoemde vertaalsoftware, geen idee hoe het daarmee staat.

Maar een tekst heeft meer nodig dan woorden en interpunctie. Als dat alles zou zijn wat die de tekst heeft, kan het in mijn ogen nooit een verhaal zijn. Een verhaal heeft een plot nodig, verwikkelingen, personages met allerlei gevoelens. En nog veel meer. Boekenkasten en inmiddels het internet zijn erover volgeschreven, over wat je nodig hebt voor een verhaal. En in mijn ogen zijn dat juist dingen die je bedenkt en niet met je processor berekent.

Of toch niet? Er zijn tegenwoordig meer dan voldoende voorbeelden van robots die je iets kunt leren. We hebben pas weer het WK voetbal voor robots gehad. Via trail and error de goal vinden blijkt toch – en steeds makkelijker – te kunnen…

Morgen Deventer boekenmarkt. Boeken geschreven door echte mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.