#50books – vraag 30 Het boek gaat nooit verloren

Dit keer sla ik een paar vragen van Peters #50books reeks over, die beantwoord ik later wel weer. Zijn 30e vraag zet me al bijna een aan het denken:

Hoe lang nog voordat we niet meer weten hoe een boek te gebruiken?

De vraag viel samen met de 25e Deventer Boekenmarkt en ik las hem dan ook onderweg in de trein. Gevolg was dat ik de hele dag liep te denken hoelang we nog Deventer Boekenmarkt zouden hebben. Zeker omdat ik me dit jaar had voorgenomen om geen boeken meer te kopen. Naar een boekenmarkt en geen boeken meer kopen? Dat is niet helemaal waar. Mijn uitzondering op die regel zijn boeken van W.E. Johns, de schrijver van de Biggles-boeken. En laten er nu net vorige maand drie nieuwe Engelstalige hardbacks uit zijn gekomen, Worrals deel 1 t/m 3. Die heb ik opgehaald bij de Biggles-kraam. Daarnaast nog een Franse Biggles-pocket en een zeldzame Nederlandse tegen een schappelijke prijs.

Van papier naar digitaal?

Maar dat was dan ook mijn hele oogst. Noodgedwongen want ik heb een gebrek aan boekenkastruimte en wegdoen is niet mijn sterkste kant. Omdat ik van een aantal mensen enthousiaste verhalen had gehoord over e-readers heb ik er anderhalf jaar geleden daarom ook maar eentje aangeschaft. Dat viel tegen. De e-reader lag niet lekker in de hand. Pas toen ik er een hoesje bij kocht, merkte ik dat het best lekker las. Ik kon hem weer vertrouwd in de hand nemen: mijn e-reader was een boek geworden. En in inderdaad, hoeveel boeken er ook opstaan, hij neemt even weinig plaats in beslag. Daarom heb ik mij nu ook voorgenomen om mijn stapel papieren boeken uit te lezen en dan alleen nog die boeken op papier te kopen die voor mij speciaal zijn dun genoeg zijn om ergens in een hoekje weg te stoppen.

Hoe nu verder met de boekenmarkt?

Ik liep vorige week langs de kramen en vroeg het mij dus af: hoelang blijven we nog met z’n allen papieren boeken kopen, hoelang heeft een antiquarische boekenmarkt nog bestaansrecht? Of komt er straks een boekenmarkt voor tweedehands e-books? Klinkt gek? Vind ik ook, maar toch schijnt Amazon precies iets dergelijks te ontwikkelen. Al kan ik dan weer niet voorstellen dat we daar met 125.000 man voor naar Deventer gaan. Aan de andere kant las ik dit artikel uit HP/De Tijd. In Nederland schijnen meer e-readers verkocht te worden dan e-books.

Het boek blijft nog wel even bestaan

In (wetenschappelijke) bibliotheken liggen boeken van honderden jaren ooit. Kunnen we dat over een paar eeuwen ook van e-books zeggen? En wat is nu eigenlijk een e-reader? Is het een vervanger van een boek? En is e-boek wel een boek? Is het kenmerkende van een boek niet dat je het zonder tussenkomst van andere media kunt lezen? Voor een boek heb je immers alleen dat boek nodig, voor een e-book ook een ander medium in de vorm van een reader. Zijn papieren boeken en e-books dan twee verschillende dingen. Of is een e-book het vernieuwende medium en zal het oude papieren boek langzaam verdrijven?

Ontwikkelingen en economisch model

Persoonlijk denk ik dat het papieren boek altijd zal blijven bestaan. Volgens mij blijft er altijd een groep mensen die lever van papier leest, of zijn er juist boeken waar je zo’n band mee hebt dat je ze juist op papier wilt blijven lezen. Daarnaast blijft het koffiedik kijken in hoeverre het e-book de piraten de baas blijft. Is er een economisch rendabel (anti-kopieer)model te maken? En hoe gaat het e-book zichzelf verder ontwikkelen? Doordat het een digitaal opslagmedium heeft, kan het ook die technieken in zich opnemen. Dat schept nu nog onbekende nieuwe mogelijkheden als het e-book zich als echt nieuw medium gaat bewijzen. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Misschien levert dat wel zoiets unieks op dat we geen papieren boeken meer willen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.