#50books – vraag 8

Hoeveel tijd lees je gemiddeld per week? Dat is vraag 8 van @petepel in zijn #50books initiatief. Ik heb er lang over na moeten denken voor ik de vraag kon beantwoorden. En eerlijk gezegd: ik heb geen idee. Daarvoor zijn een aantal redenen.

Reden 1: wat is lezen? Ook andere deelnemers aan het #50books initiatief worstelden met deze vraag. Als ik lezen zo ruim mogelijk opvat, betekenis 2, 3 en 4 uit het lemma ‘lezen‘ van het gratis Van Dale woordenboek Nederlands, dan ben ik eigenlijk de hele dag aan het lezen. Zo ruim wil ik lezen niet opvatten. Voor mij is lezen bij de beantwoording van deze vraag het lezen in een boek. Ik lees ook kranten, tijdschriften en blogs, maar de tijd die ik daaraan besteed, reken ik niet mee.

Reden 2: het schommelt nogal. Ik streef ernaar om iedere week minstens1 boek te lezen. Meestal lukt me dat ook wel. Eigenlijk zou ik het liefste 2 boeken in de week lezen, maar dat lukt regelmatig niet, zeker niet sinds ik zelf blog en blogs van anderen lees. Mijn andere blog, Literaire jeugdhelden.nl,  zorgt er echter wel voor dat ik iedere week een boek lees omdat ik daar jeugdboeken bespreek. Een andere reden voor die schommeling is mijn vertaalhobby. Als ik bezig ben met een vertaling heb ik minder tijd om te lezen. Gelukkig ben ik er bij de twee recentste en het boek waar ik nu aan bezig ben, wel in geslaagd te blijven lezen. Bij de boeken daarvoor had ik periodes dat ik weken geen andere boeken las. De derde ‘schommelrede’ is dat ik in de winter minder lees dan ik in het voorjaar en in de zomer. Dat komt doordat ik het liefste lees ik namelijk in de serre. Daar word ik tijdens het lezen door niets of niemand gestoord, wat op andere plekken in huis wel het geval is. En als ik weet dat ik niet op kan gaan in het boek, dan ben ik toch minder geneigd een boek te pakken. En eerlijk is eerlijk: als de t.v. aanstaat is dat ook wel makkelijk (maar ik lees vanwege mijn slechtere gehoor wel de ondertiteling).

Reden 3: als ik lees, verlies ik alle tijd uit het oog. Dan kan ik uren lezen zonder dat ik het in de gaten heb. Als ik opga in een boek staat de tijd voor mij helemaal stil. Als ik het boek dan wegleg heb ik geen idee hoe lang ik heb gelezen. Als ik het boek echt goed vind, ben ik helemaal in een andere wereld. Tijd bestaat dan voor mij niet meer.

Om die redenen kan deze vraag niet met een hoeveelheid tijd beantwoorden. Of misschien toch: liever nog wat meer tijd dan nu. Gelukkig komt het voorjaar er weer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.