#50books – vraag 9

#50books begint al een mooi lijstje met vragen te krijgen. Peter postte vanmorgen al vraag 10, die in het teken staat van de Boekenweek. Die vraag zal ik nog tijdens de Boekenweek beantwoorden, maar ik wil eerst reageren op vraag 9: hoe kom jij aan je boeken?

Dat is eigenlijk heel verschillend. Als kind kreeg ik natuurlijk veel boeken voor mijn verjaardag en Sinterklaas. En omdat vrienden en kennissen eigenlijk zonder uitzondering wisten dat ik graag las, kreeg ik ook regelmatig boeken van hen als zij hadden opgeruimd. Zoals ik in vraag 1 al aangaf, begon mijn grootste boekenverzameling, die van de Biggles-reeks, met een een aantal boeken die ik van mijn fysiotherapeute kreeg. Daarnaast was ik in die tijd een trouw bezoeker van de bibliotheek.

Maar de boeken waar ik echt aan verslingerd was, wilde ik niet alleen van de bibliotheek lenen, maar wilde ik ook zelf gaan verzamelen. In eerste instantie was dat de Arendsoog-reeks. Het eerste boek dat ik zelf kreeg was deel 61, Jacht op een ‘Schaduw’,  met Sinterklaas 1991. Als ik het mij goed herinner had ik dat jaar in herfstvakantie op aanraden van mijn ouders – die de reeks uit hun jeugd kenden – via de bibliotheek deel 1, Arendsoog, gelezen. Ik was meteen verslingerd en gelukkig bleken er dus vele delen te zijn. En in de klas stonden er verschillende; hele oude exemplaren, in mijn ogen. Halflinnen zonder het bijbehorende stofomslag, leerde ik veel later op het Arendsoog Forum.

Niet veel later kwam bij de Arendsoog-reeks dus de Biggles-reeks. Dat betekende dus antiquariaten afstruinen. Arendsoog was nieuw nog wel te krijgen maar tweedehands was goedkoper en van Biggles waren er nog maar een stuk of wat nieuw te krijgen en die lagen vaak ook nog niet eens bij de boekhandel. Maar de Biggles-pockets van Het Spectrum waren tweedehands ruim voor handen. Dat was allemaal in de tijd dat wij thuis nog geen internet hadden. Het is me samen met mijn neef die ook fan was via familie, boekhandels en antiquariaten gelukt de hele Arendsoog-serie te verzamelen, hoewel ik een aantal jaren naar deel 49, Arendsoog en de Avondmannen, heb moeten zoeken. Uiteindelijk hadden we allebei onze serie compleet.

De Biggles-serie was wat moeilijker. Ik had weliswaar een keer het geluk dat ik er via een antiquariaat een stuk of 20 kon kopen voor een prikkie, maar daarna werd het moeilijker, zoals het ook daarvoor al moeizamer zoeken was. Gelukkig bood internet uitkomst en via de International Biggles Association kon ik het ontbrekende tiental bestellen. Daarna ging ik echter over op de Engelse originele boeken, al blijkt het begrip originele boeken bij Biggles rekbaar omdat sommige boeken in de vijftiger jaren behoorlijk zijn herschreven.

Veel van die Engelse boeken – en ook andere series van Johns – kon ik via de Bookshop en veilingen tijdens I.B.A. meetings kopen – zaterdag is er trouwens weer zo’n veiling. Inmiddels heb ik bijna alles van Johns, waarbij ik er ook verschillende heb gekocht via Antiqbook, Abebooks en Ebay.

Natuurlijk lees ik veel meer dan alleen Arendsoog en Biggles. Die boeken lees ik soms via de bibliotheek, maar meestal koop ik ze. Regelmatig weer tweedehands omdat ik al jaren naar de Deventer Boekenmarkt ga. En ik kan het niet laten om bij een boekhandel of De Slegte binnen te lopen als ik er ook voorbij had kunnen lopen. Gelukkig kan ik meestal de verleiding tot kopen weerstaan omdat ik mijn boekenbonnen thuis heb laten liggen.

Al met al is een boekencollectie omvangrijk. Bijna alle kast- en plankruimte is gevuld. Een tijd terug heb ik daarom maar eens een e-reader aangeschaft. Tot nog toe heb ik daarvoor nog geen boeken gekocht omdat ik eerst mijn stapel papieren boeken wil lezen. Die stapel is al wel kleiner geworden…

2 gedachtes over “#50books – vraag 9”

    1. Misschien wel bij mij 😉 Ik heb uiteraard al mijn Biggles Spectrum pockets tweedehands. Alleen een aantal Verba’s en Kruidvat-herdrukken heb ik nieuw. En de zes waaraan ik heb geholpen ze te vertalen, natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.