Afkickverschijnselen maar niet heus

Vandaag is het dus echt de eerste dag dat ik niks doe voor mijn boek. Ik moet nu echt de proeflezers afwachten voor ik nadenk over verdere plannen, zo heb ik met mezelf afgesproken. Wat duidelijk is geworden is dat ik wil dat schrijven een belangrijk onderdeel van mijn leven wordt. Maar ik mag natuurlijk wel nadenken op welk manier dat schrijven dan onderdeel van mijn leven gaat maken.

Dat nadenken gaat aan de hand van de journalistieke 5 W’s en die ene H: Wie, Wat, Waarom, Wanneer en Waar en Hoe. Maar daar ga ik nu dus inhoudelijk niks over zeggen.

De grote vraag is ook of ik voldoende stof kan blijven bedenken om elke dag over te bloggen. Bij eerdere pogingen was de inspiratie na drie weken wel zo’n beetje op en dat is net het punt waarop ik nu zit. Ik heb nog wel wat onderwerpen liggen maar ik maak het me even moeilijk door minder over mijn boek te bloggen. Waarschijnlijk ga ik dat niet volhouden, zeker niet omdat ik in Marcel van Driels Waanzinnige Plannen! En hoe ze te realiseren juist las dat je altijd over je plan moet praten. Wat hij zelf tot in ieder geval mijn genoegen goed in de praktijk brengt door het op Twitter regelmatig te hebben over deel 1 van zijn nieuwe serie Game Helden (twitterdraadje) dat hij maakte met illustrator Paco Vink. Het verveelt mij alvast niet, dus misschien moet ik daar maar een voorbeeld aan nemen. Iets met daken en schreeuwen, tenminste ik ben bang dat het voor mij zo zou aanvoelen, als ik het deed.

Dus zou ik er niet van staan te kijken als ik het zeer binnenkort toch weer over mijn boek ga hebben, maar niet vandaag. Vandaag wil ik het hebben over gewoontes. Aanleren gaat me een stuk makkelijker af dan afleren. Terwijl het in principe precies hetzelfde is. In de mails van James Clear nog niks gelezen over het afleren van gewoontes maar volgens Charles Duhigg is The power of habit gaat het om drie dingen: aansporing, routine en beloning. Bij het afleren verandert de aansporing niet en moet je een nieuwe routine vinden die dezelfde beloning geeft als de oude routine. Het zal duidelijk zijn dat de routine het gedrag is dat je wilt afleren.

In theorie klink het eenvoudig maar de praktijk is weerbarstiger. Vandaar dat ik het hier op mijn blog aanhaal. Dat helpt misschien.

~~~

Afbeelding van Cheska Poon via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.