Biggles en de Keizer in Huis Doorn

Eergisteren was ik voor de derde keer in Huis Doorn, waar de laatste Duitse Keizer, Wilhelm II, na de Eerste Wereldoorlog van 1920 tot en met zijn dood in 1941 in ballingschap leefde.

Waarom ik er voor de derde keer was? De naam van deze blogpost verraadt het natuurlijk al een beetje. Van 3 maart tot en met 4 mei draait in de glazen aanbouw bij het Paviljoen de tentoonstelling ‘Biggles en de Keizer’ die we als I.B.A. mochten inrichten. Iets waar we natuurlijk dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

De eerste keer dat ik er was, was in februari om met de andere bestuursleden te bepalen wat we tentoon konden stellen. Een van onze bestuursleden kent Huis Doorn goed omdat hij er vrijwilligerswerk is gaan doen na zijn pensioen en het is aan zijn niet aflatende enthousiasme te danken geweest dat we überhaupt de mogelijkheid kregen om deze tijdelijke tentoonstelling in te richten.

Maar wat wilden we tentoonstellen? Daar hadden we het dus in februari over. We bleken maar dan voldoende materiaal te hebben in de vorm van boeken van Captain Johns, informatieborden over zijn leven en via bevriende verzamelaars hadden we de mogelijkheid om zowel Britse als Duitse modelvliegtuigjes in de tentoonstelling op te nemen.

Van de curator mochten we ook het e.e.a. over de International Biggles Association laten zien. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen; (bijna) alle uitgaven van de I.B.A. liggen er. Mocht je dit blog op een desktop of laptop lezen: alle boeken in de linker zijbalk zijn er dus te zien, met een keurig informatieblad er bij met vermelding van alle vertalers.

Dus begin maart, toen de tentoonstelling officieel van start was gegaan, ben ik meteen gaan kijken; en afgelopen zaterdag nogmaals met familie. En ik moet toegeven; het streelt mijn ego dat al mijn/onze vertalingen daar liggen; met naamsvermelding. Wil je het zelf zien? Dat kan want de expositie is verlengd van 28 april tot en met 4 mei. De permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog en de rondleiding door het kasteel waar de Keizer zelf woonde zijn overigens ook zeer de moeite waard. Meer info: www.biggles.nl (nog steeds in aanbouw) en www.huisdoorn.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.