Lezen als gewoonte: gewoon genieten

Het mooie aan gewoontes is voor mij dat ik ze uitvoer. Dat klinkt als een open deur maar hoe vaak verzandt een goed voornemen niet omdat je het te weinig doet en het daardoor niet in je systeem terechtkomt? Dat overkwam mij regelmatig. Met lezen bijvoorbeeld. Ik doe het ontzettend graag, ik vind het leuker nog dan zelf schrijven. Maar toch zijn er de afgelopen jaren tijden voorbij gegaan zonder dat ik las. Nou wil ik niet omkijken in wrok, maar zonde vind het wel.

Vandaar dat ik dit jaar in mijn dagelijkse to do lijstje – dat vol staat met leuke dingen die ik graag doe en geen plichten bevat maar dingen waar ik naar streef – een kolom ‘lezen’ heb aangemaakt. Het lijstje is overigens een bewerking van dit lijstje voor 2021 van Elja. Tot nu toe is het me nog elke dag gelukt en wat voelt het net als schrijven/bloggen prettig aan vergeleken met het gedachteloze tv-kijken waar ik me voorgaande jaren nogal aan bezondigde.

Het lijkt wel er een soort geheimzinnige magie van gewoontes uitgaat. Misschien heb die met mijn vele blogs over het onderwerp gezocht. Ik geloof dat ik het voor lezen nu gevonden heb. Misschien wil ik nog wat meer tijd vrij maken voor lezen en ik lees misschien langzamer dan ik wil. En Goodreads wil nog niet helemaal wennen, maar ook dat komt. Ik heb geen idee of ik mijn uitdaging van 52 boeken per jaar ga halen, want ik wil best een aantal dikke boeken gaan. Tonio staat al tijden op mijn lijstje. In de ban van de Ring ging vorig jaar na deel 1 per ongeluk toch weer de kast in.

En ik wil iedere maand iets van Captain Johns lezen in het Engels. Deze maand is dat alvast gelukt met Gimlet goes again. Hij heeft zo’n 165 boeken geschreven, dus ik kan een paar jaar vooruit, ook als vertaler.

Leesplannen genoeg dus en ik wil me ook vooral laten verrassen door wat me te binnen schiet. Zo kreeg ik vanmiddag het idee na al die jaren weer eens een boek in het Frans te lezen, maar dat is voer voor een andere post.

~~~

Afbeelding van Click on 👍🏼👍🏼, consider ☕ Thank you! 🤗 via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.