Meer handgeschreven

Eergisteren schreef ik mijn blog dus met de hand om het vervolgens in de ochtend uit te typen. Ook dit blog is oorspronkelijk handgeschreven. In tegenstelling tot gisteren plaats ik nu alleen de uitgetypte versie online omdat je mijn handschrift al hebt mogen bewonderen en dat vandaag dus niet meer nodig is, al was het maar omdat de scans veel serverruimte in beslag nemen. Ja, ik weet dat ik mijn afbeeldingen ook extern kan opslaan en dat ik dan alleen de linkcode in WordPress hoef te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld met ImageShack.

Omdat ik dit blog alleen in getypte vorm laat zien kan ik nu wel links naar andere blogs en artikelen plaatsen. Ik kwam op het idee van mijn handgeschreven door deze post van Elja over flow. Dat gaat volgens haar niet over de inhoud maar over het proces. Die post werd gistermorgen door Cor nog eens dunnetjes overgedaan omdat hij onderwerp was van Elja’s blog. Meteen na het lezen van haar blog zag ik de reportage Wie schrijft er nog met een pen? van Nieuwsuur. Hierdoor ging ik nadenken over mijn eigen processen, zeker ook omdat de relatie tot mijn eigen handschrift een nogal moeizame is. Dat schreef ik gisteren al. Toch blijf ik met de hand schrijven.

Deels omdat ik moeite heb moeten doen om het te leren. Ik wil het dus vooral niet verleren. Ook verscheen er vorig jaar een onderzoek waaruit bleek dat notities met een pen leiden tot een beter begrip. De mogelijke verklaring hiervoor was dat studenten die met de pen schreven, langzamer waren en dus moesten parafraseren. Dit zou leiden tot extra nadenken en extra selecteren.

Zelf schreef ik tijdens mijn studie hele collegeblokken vol. Alleen tentamens en werkstukken gingen op de computer. ik zorgde er wel voor dat ik die collegeaantekeningen zo snel mogelijk uittypte. Voor mij werkte dit erg prettig en ook mijn medestudenten profiteerden ervan. Een win-win-situatie dus.

Misschien was het deze nostalgie die mij eergisteren naar de pen deed grijpen. Maar ik vond het eigenlijk wel leuk om zo te werken, vandaar dat ik er vandaag mee doorga. Geen pc, tv of smartphone in de buurt die me kan storen. Hyperlinks onderstrepen zodat ik in de uitgetypte versie de links erbij kan zoeken. Ongestoord schrijven dus en ook echt alleen maar bezig zijn met schrijven. Dat wil ik een paar keer proberen want ik ben nieuwsgierig of een handgeschreven blog voor mij anders werkt dan een getypt blog. Natuurlijk typ ik het manuscript uit, maar ik doel hier vooral op met pen en papier scheppend bezig zijn. Werkt dat voor mij wezenlijk anders dat het proces van alleen typen? En zo ja, wat zijn de verschillen en wat daarvoor (de) mogelijke verklaring(en).

Blijf het volgen. Ik doe verslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.