Nostalgie

MSX BASIC

Geen idee hoe het komt, maar ik ben de laatste tijd nostalgisch. Ik denk aan boeken die ik vroeger las, dwaal rond op sites over onze eerste computer, de MSX 2. Om precies te zijn was dat een Philips NMS 8245, niet veel later opgevolgd door een NMS 8250 omgebouwd tot een NMS 8255. Dat wil zeggen dat er twee 720 KB diskettestations in zaten in plaats van één.

Ik was zeven toen we die eerste computer kregen dus hij werd vooral gebruikt voor spelletjes. Konami Soccer en Hyper Olympics 1 en 2 waren favoriet en daar hadden de joysticks vaak onder te lijden. Gelukkig was mijn vader handig. Ik zag trouwens net dat er van Hyper Olympics een app te krijgen is en dat het indertijd op veel meer spelcomputers is verschenen en dat de oorsprong bij speelautomaten lag. Dat wist ik al, dat van die app nog niet.

Later heb ik de tekstverwerker Tasword veel gebruikt. Daar zou ik mijn eerste roman bij moeten staan, nou ja, de eerste pagina daarvan dan want zoals ik al eerder zei, ver kwam ik niet.

Die eerste computer kregen we van opa omdat hij vond dat zijn kleinkinderen met de tijd mee moesten gaan. In 2004 hebben mijn neef en ik al onze diskettes omgezet voor gebruik op een emulator. Toen deed de MSX 2 die jaren opgeborgen had gestaan en daarna weer dat lot moest ondergaan, het in ieder geval nog. En toen hadden computers nog een diskettestation.

Hoe dan ook, op internet kun je volgens mij voor praktisch alle oude pc-systemen, of om de correcte term term te gebruiken, home computers te vinden. Het verschil tussen personal en home computer was vooral dat de personal computer vooral op de zakelijke markt was gericht, terwijl home computers als de MSX, de Commodore 64 (en 128) of de Commdore Amiga vooral grafisch sterker waren en veel meer op spelletjes, zelf programmeren en de thuisgebruiker was gericht. Ook was een home computer dikwijls goedkoper dan een personal computer (IBM, IBM-klonen, of Apple) waren.

Al typend krijg ik nog meer nostalgie en ben ik benieuwd naar die eerste ‘roman’. Als het goed is, heb ik de diskette waar die op stond, ook omgezet naar een bestand die voor de emulator – Blue MSX – toegankelijk moet zijn, dus ik moet een dezer dagen toch eens kijken of dat ik die eerste pennenvruchten nog kan vinden. Het moet teruggaan tot aan het begin van de brugklas dus wie weet staan er nog wel eerste werkstukken op.

Nou ben ik toch benieuwd…