Spanning in mijn arm en elders

Een éénarmige bandiet

Nu ik twee dagen bezig ben met fysio oefeningen merk ik dat er spanning uitkomt. Logisch, want het gaat er bij de oefeningen juist om de spanning in mijn rechterarm en -hand te verminderen. Dit lukt gelukkig ook maar het blijft wennen om zodra ik aan een ontspanningsoefening begin de spanning rechts wegtrekt maar in mijn linkerarm trekt. Die linkerarm en -hand gebruik ik om rechts te ontspannen omdat ik mijn rechterarm en hand nauwelijks kan benutten. Eigenlijk kan ik er alleen maar mee klemmen omdat ik dan gebruik kan maken van mijn spasmes.

Ik heb een gedeeltelijke halfzijdige verlamming rechts, vanaf mijn geboorte. Als klein kind noemde ik mijn rechterhand mijn ‘andere hand’. Als gevolg van mijn handicap heb ik ook niet het meest leesbare handschrift. Ik ben dan ook blij dat het met aanpassingen mogelijk was een éénhandig typediploma te halen. Al met al heb ik dan ook gelukkig niet zo heel veel hinder van mijn handicap maar toch heb ik er meer last van dan voorheen. Of last, ik ben er aan gewend, maar als ik oude foto’s terugkijk zie ik wel dat mijn rechterarm daarop veel meer ontspannen is dan tegenwoordig.

Of dat nu komt doordat ik jaren geleden gestopt ben met fysiotherapie, of dat ik sinds ik botox gebruik ook niet meer zwem in extra verwarmd water, of doordat ik (te) zuinig ben met botox, ik weet het niet maar ik zie wel een aantal uitdagingen. Door het sterke spasme in mijn rechterarm heb ik bijvoorbeeld om truien goed recht te trekken of om jassen zo aan te doen dat ik de knopen makkelijk dicht kan krijgen. Ik heb soms de grootste moeite om mijn rechterarm voldoende te ontspannen zodat de mouw makkelijk over mijn jas schiet. Nu weet ik wel dat dit straks allemaal aanzienlijk zal verbeteren met botox maar nu ik er al een tijdje over nadenk, kom ik tot de conclusie dat het niet verkeerd zou zijn om nog eens te kijken wat ik nog uit mijn arm kan halen. Het hoeven natuurlijk geen wonderen te zijn, maar gemakkelijker mijn kleren aan te trekken, zonder dat ze eigenlijk scheef zitten, lijkt me wel prettig. En misschien ook een hele uitdaging.

~~~

Afbeelding van Kerstin Herrmann via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.