Ten strijde tegen de dips

Het zal de reguliere lezer of de toevallige passant van dit blog vast wel opgevallen zijn: weken met elke dag een post, dan weer weken nauwelijks. Mij valt het in ieder geval op en het stoort me. Het stoort me omdat er een patroon in zit: ook andere dingen die ik graag doe zoals lezen en een studie gaan dan ineens moeizaam.

Ik heb zo’n vermoeden dat het te maken kan hebben met mijn bipolaire stoornis. Immers, bij die stoornis kan de stemming nogal schommelen. Het lijkt er nu wel op dat ik sinds een paar jaar het ergste, ofwel de manieën, onder controle heb, maar mijn stemming blijft toch schommelen. Waardoor ik hele periodes amper zin heb in bloggen, lezen of studeren. Dat begint me nu aardig de keel uit te hangen. Vandaar dat ik nu iets van een plan heb bedacht.

Het is ongetwijfeld geen origineel plan maar als het helpt maakt me dat niet zo veel uit. Het draait om het gegeven dat ik de dingen die ik nog wel doe, zoals wandelen, nog steeds ontzettend leuk vind. En als ik tijdens zo’n dip toch mijn e-reader of een boek pak, vermaak ik me ook opperbest. En nu we weer wat meer mensen mogen zien: ook daar kan ik van genieten.

Afvinken maar

Dat betekent voor mezelf in ieder geval dat ik geen depressie heb, maar een dipje zoals ik vaker heb. En het kan dus best samenhangen met mijn stoornis. Dat ga ik volgende week ook zeker bespreken met mijn behandelaar. Tot die tijd wil ik iedere avond voor ik naar bed ga, een lijstje maken van dingen die ik de volgende dag graag wil doen. En die dingen wil ik de volgende dag dan echt af gaan vinken want ik heb gemerkt dat dingen afvinken erg leuk is en energie geeft. En ik ga mijn Excel lijst er weer dagelijks bij pakken om daar ook weer meer mee te doen want de laatste weken ben ik daar ook slordig in geweest terwijl die lijst motiverend kan werken, dat merkte ik in januari wel.

Ik doe uiteraard hier verslag.

~~~

Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.