Wees een nieuwsgierige rivier

Deze blogpost is deel 12 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

torrent-87_640

Deze hele blogpost kan samengevat worden met de Oud-Griekse spreuk Panta rhei kai ouden menei, als ik het me goed herinner. Het betekent: alles verandert en niets blijft. Een spreuk die al ruim twee millennia oud is. Het kwam bij me op tijdens het lezen van het hoofdstuk Zen in the middle of chaos: how to get good at change.

Hectiek en volhouden

Hoe drukker je het hebt, hoe hectischer je dagelijks leven, hoe moeilijker het kan zijn om een goede gewoonte vol te houden, af juist af te blijven zien van een slechte gewoonte. Hoe kun je juist dan volhouden? Babauta geeft advies:

I think of myself as a river: constantly flowing, continually changing, with new water and debris (events and information) flowing through it all the time. I could try to bottle it all up and keep things the same, but that wouldn’t work because there’s always new water flowing through. I can hope that my plans stay fixed and try to freeze everything, but the water flows too quickly to freeze.

Leo Babauta, Mastering the art of change, p. 120.

Het heeft volgens Babauta geen zin om te proberen alles te controleren. Dat gaat niet lukken. Probeer als je kopje onder dreigt te gaan door de vele dingen die op je afkomen, je op één ding te richten, dat af te maken en daarna het volgende op te maken en ook daar de volle aandacht voor te geven. Dat breng ik zelf nu wel mooi in praktijk door naar het sportgala te kijken.

Laat de controle los

Je probeert misschien alles zo goed te mogelijk voor te bereiden. Dat is prima, zolang je je maar realiseert – stelt Babauta – dat het uiteindelijk toch anders uitpakt dan je had verwacht. Sta daarvoor open. Probeer geen vaststaand plan te hebben voor dingen die je wilt gaan doen. Voorbereiden is prima maar zorg ervoor dat die voorbereiding je niet star maakt. Het is veel verstandiger om nieuwsgierig te zijn naar wat de toekomst je gaat brengen. Alles van tevoren weten lukt toch niet, dus kan je maar beter nieuwsgierig zijn en zien wat er komen gaat in plaats van vanuit angst vooraf alles willen weten. De realiteit is immers dat je niet eens alles weet over het heden, laat staan over de toekomst.

Kies voor:

  • Open plannen boven vaststaande
  • Nieuwsgierigheid boven alwetendheid
  • Vrijheid boven controle
  • Vertrouwen boven angst
  • Goede intenties boven verwachtingen over de uitkomst
  • Heb vertrouwen in jezelf

Op deze manier kun je omgaan met veranderingen. Laat je pogingen alles te controleren los en het wordt een stuk makkelijker. Stel dat je naar een bijeenkomst moet: je bent zenuwachtig en je probeert te bedenken hoe alles gaat verlopen. En juist dat moet je proberen los te laten, je kunt toch niet controleren hoe mensen over je denken. Wees daarom vooral nieuwsgierig. Niet: wat zullen die mensen wel niet van me denken? Maar: wat voor mensen zouden het zijn? Wat voor gesprekken zouden het worden?

Op deze manier hou je rekening met steeds veranderende omstandigheden. Het geeft je ook de mogelijkheid de neiging tot controle in bedwang te houden – in Zen habits-stijl: voorbij laten gaan.

Probeer jezelf dus te zien als een rivier en ervaar het stromen van die rivier.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.