Goed gescoord op mijn Gezondheid tracker 2023

In februari 2023 ben ik eindelijk het Exceldocument gaan gebruiken voor het bijhouden van mijn gezondheid. Dat is een tracker van gewoontes die ik al jaren van plan was in te zetten. Dat wil zeggen: om inzicht te krijgen over mijn gezondheid en meer specifiek mijn bipolariteit, die zich eerst uit in een manie en dan om kan slaan in een depressie. Gelukkig gebeurt het niet al te vaak en leer ik steeds meer bij. Ik schreef er een boek over dat hopelijk dit jaar verschijnt. Maar terug naar de tracker.

In januari vorig jaar kreeg ik onverwacht toch nog een manie. Het grote verschil met andere jaren was dat ik nu wel snel duidelijkheid had over wat er was misgegaan. Ik had weliswaar gelet op alle signalen en die ook waargenomen maar ik kwam niet snel genoeg in actie.

Een manier om dat voortaan te voorkomen leek mij dus het eindelijk in gebruik nemen van dat Exceldocument. Ik besloot er mijn 4 signalen in te zetten voorafgegaan door een aantal gewoontes die ik dagelijks wilde uitvoeren, of waarvan ik in ieder geval wilde weten hoe vaak ik ze deed. Al doende merkte ik dat het wel of niet uitvoeren van gewoontes ook iets zei over hoe ik in mijn vel zat. Zonder dat ze direct iets zeiden over over mijn bipolariteit.

De aanleiding voor het schrijven van deze post was dat ik vanmiddag het document volgens dagelijkse gewoonte opende en zag wat de jaarscores waren van de directe indicatoren van mogelijke problemen. Die signalen houd ik vanaf februari vorig jaar, toen ik voldoende hersteld was van manie uit januari. Waarschuwingssignalen zijn cellen die rood gekleurd zijn met voorwaardelijke opmaak en die ik netjes op heb laten tellen. Twee signalen kwamen allebei net een handvol keer voor, nergens dreigend, en eentje zelfs helemaal niet. Daar ben ik blij mee en ik ga in het nieuwe jaar fijn door met dit document. Ik heb de eerste notities alweer gemaakt in de versie van 2024.

Mooi wat alert zijn en medicatie samen kunnen doen.

~~~

Afbeelding van by Ilo via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.