Naar bed met Anki

Deze blogpost is deel 1 van 3 in de reeks Anki

Geslaagd

Ik ken haar niet, maar ik ga toch met haar naar bed en dat bevalt me al meer dan een jaar prima. Misschien is zij wel een hij, dat weet ik verder niet. Een tijdje terug had ik een Tea Topic vraag: wat is het laatste dat je doet voordat je naar bed gaat?

In mijn geval is dat dus een rondje Anki. Soms 5 minuten, soms een half uur, maar altijd laat op de avond en meestal als laatste voor het naar bed gaan. Uit de cursus Learning how to learn leerde ik (dank, Elja) namelijk dat dan het effect het grootste is. En behalve aan de aantrekkelijkheid van Anki heb ik het aan deze blogreeks van Peter te danken dat ik zo gemakkelijk elke avond aandacht aan haar of hem besteed.

Praat ik al in raadsels?

Dan wordt het tijd dat jullie kennismaken met Anki. Het is waarschijnlijk een stuk minder spannend dan jullie hadden verwacht. Anki is namelijk niets meer dan software om gemakkelijk dingen die je wilt leren gespreid te herhalen. En dat is wat ik iedere avond doe voor ik naar bed ga. Kleine oefeningetjes herhalen. Oefeningetjes die iets te maken hebben met web development.  Soms is het gewoon een vraag als hoe geef je aan dat iets in superscript moet staan? (Antwoord: <sup></sup>) In dat geval prevel ik het antwoord gewoon voor me uit.

Soms zijn de vragen wat complexer: toon alle personen in de tabel ‘gebruikers’. Die vraag gaat over MySQL voor zulke vragen heb ik Notepad++ geopend. Het antwoord op die vraag typ ik helemaal uit zodat ik meteen in de browser kan testen of ik het goed heb gedaan. Dat dwingt mij om daadwerkelijk met moeilijke vragen aan de slag te gaan.

Pas als ik de opgave helemaal goed heb (of er echt niet meer uitkom), vraag ik Anki om het antwoord. Je krijgt daarbij 4 opties: stel de vraag opnieuw, moeilijk, goed en makkelijk. Aan de hand van mijn keuze berekent Anki wanneer de vraag opnieuw wordt gesteld. Als ik de vraag moeilijk vind, zal deze eerder worden herhaald. Uiteindelijk wordt de tijd die verstrijkt tussen het herhalen van een vraag steeds groter. Op die manier moet je namelijk dieper graven naar het juiste antwoord en daardoor wordt het geheugenspoor dieper. En dat heeft weer tot gevolg dat je het beter onthoudt.

Voor Anki zijn heel veel door gebruikers geschreven opgaven voorhanden. Ik heb ze voor, tijdens en na mijn opleiding tot web developer echter steeds zelf bedacht, soms wel naar voorbeeld van opgaven tijdens mijn opleiding. Ook dat hoort volgens mij bij het leerproces.

Ik doe mijn oefeningen ’s avonds laat. Dat heeft ermee te maken dat wetenschappelijk is aangetoond dat je hersenen datgene wat je vlak voor je naar bed gaat het beste verwerken.

En ik mag wel zeggen dat Anki mij succes heeft gebracht. Natuurlijk ook door de goede opleiding. Maar ik heb de opleiding in januari met mooie cijfers afgerond en dat heb ik deels te danken aan het feit dat ik er een dagelijkse gewoonte van heb gemaakt.

Mocht je dus nog studeren of je willen omscholen: maak er een dagelijkse gewoonte van. Dat lukte mij heel makkelijk met de al eerder aangehaalde blogreeks van Peter. En als je 4 weken lang 2 à 3 uurtjes kunt missen dan is de cursus Learning how to learn van Barbara Oakley en Terry Sejnowski (gebaseerd op het boek A mind for numbers  van eerstgenoemde) ook een dikke aanrader.

@foto VIA PIXABAY met CC0 verklarinG

Leren met Anki in de praktijk

Deze blogpost is deel 2 van 3 in de reeks Anki

Na mijn vorige blogpost over Anki realiseerde ik me al snel dat ik veel niet had gezegd wat misschien wel de moeite is om te lezen als je serieus aan de slag wil of bent met (om)scholing. Vandaar dit vervolg.

Op de middelbare school hadden wij in de brugklas studieles. Je kreeg onder andere te horen hoe je je huiswerk kon plannen en je maakte kennis met de basisprincipes van gespreid herhalen. Met een eenvoudig experiment werd je duidelijk gemaakt dat het niet verstandig was nieuwe woordjes drie keer achter elkaar te leren, maar dat het veel effectiever was om gedurende een week de woordjes drie maal te leren.

Overhoren met moderne middelen

Eigenlijk is Anki niets meer dan een moderne variant hierop. Met als grote voordeel dat Anki onthoudt wanneer je iets opnieuw moet leren. Om een praktijkvoorbeeld te geven. Voor ik aan mijn opleiding begon, raadde een docent mij aan om alvast het boek HTML & CSS van Jon Duckett door te nemen. Dat vind ik een prima boek maar meer een naslagwerk in plaats van een leerboek.

Ik kende het al, was er al mee aan de slag geweest en was me bewust van bovengenoemde tekortkoming (in mijn ogen). Ik had daarom in Word een lijst gemaakt van alle HTML tags en CSS regels en hun betekenissen. En deze uitgeprint om op de ouderwetse middelbare-school-manier met de hand op de rechterkolom te leren. Maar er waren geen proefwerken of overhoringen dus van leren kwam niet veel terecht.

Dat veranderde toen ik Anki leerde kennen en ik het Word-bestand omzette naar Anki kaarten. Het werd iedere avond een sport om er mee bezig te zijn en dat motiveerde enorm. Anki is eigenlijk een overhoring op zich en toen ik aan mijn opleiding begon merkte ik dat ik door het van buiten leren veel minder moeite had met alle opdrachten die ik mocht maken. En dat werkte vervolgens extra motiverend om iedere avond met Anki bezig te zijn.

Oefenen

Toen ik verder ging met het thema PHP realiseerde ik me dat ik mijn aanpak licht moest wijzigen. Tot dan toe had ik steeds het antwoord voor me uit gepreveld voor ik het met Anki toonde. PHP is iets complexer en indachtig het Engelse motto practice makes parmanent besloot ik op mijn Anki kaarten kleine programmeeropgaven te schrijven en deze steeds uit te typen in Notepad++.

Uiteraard zorgde ik bij het aanmaken van een kaart ervoor dat ik de uitwerking van de vraag  van tevoren  op werkzaamheid had getest. Hierbij hielpen de lesstof en de bijhorende opgaven enorm. Zo oefende ik iedere avond kort een deel van wat ik tot dan toe had geleerd. Wat Anki extra mooi maakt ten opzichte van het schoolse overhoren zoals ik dat van vroeger kende, is het feit dat het programma de interval tussen herhalingen steeds groter maakt.

Hierdoor wordt iedere keer dat je het kaartje ziet een groter beroep gedaan op je geheugen, je moet dieper graven naar een antwoord en je onthoudt het daarom beter.

Plaatjes zeggen meer dan woorden, dus daarom:

Een Anki-opgave in drie afbeeldingen.

Dit betreft de opgave Schrijf een functie die verbinding maakt met een database.

  1. Uitwerking in Notedpad++

Wat onderaan staat, is een standaardpagina in Notepad++ die ik heb gemaakt om makkelijk snel mijn oefeningen te kunnen maken. Tot en met regel 13 is de uitwerking van deze opgave.

2.

Probeer de opgave uit in Firefox. Geen PHP foutmeldingen dus geen fouten, ook geen zichtbaar resultaat omdat de verbinding met de database slechts de eerste stap is om iets op het scherm te kunnen tonen.

3. Controleren in Anki

Controleer je code aan de hand van Anki en geef aan wanneer je de opgave opnieuw aan de hand van hoeveel moeite je ermee had. Overigens heb ik mij tegenwoordig aangewend om bij mysqli-functies een die of exit clausule op te nemen, zie regel 8 van plaatje 1, zodat je behalve bij typfouten (syntaxis) ook een melding krijgt als de inhoudelijke gegevens niet kloppen.

Anki kort samengevat

  • Maak opgaven van hetgeen je leert.
  • Typ het antwoord uit voor je het antwoord opvraagt met Anki. Dit heeft bij leren programmeren het grote voordeel dat je bekend raakt met de valkuilen van de syntaxis (zeg maar grammatica) van de diverse programmeertalen.
  • Oefen, oefen, oefen, liefst dagelijks (kort) met Anki naast je studie.

Kaarten maken met Anki

Deze blogpost is deel 3 van 3 in de reeks Anki

CodeCademy en Anki

Vanmiddag ben ik begonnen met het toevoegen van een aantal kaarten aan mijn Anki kaartenset, of deck, zoals Anki het zelf noemt. Er zijn over allerlei onderwerpen kaarten te vinden via Anki die je kunt importeren en gebruiken, ook voor het onderwerp web development waarin ik ben geïnteresseerd, maar ik geef er de voorkeur aan zelf kaarten te bedenken. Daarvoor heb ik de volgende redenen.

  1. Bij kant-en-klare decks weet je niet precies wat je krijgt. Je zult de set alsnog moeten doorlopen om te kijken of er alles in staat wat jij wilt leren.
  2. Je loopt de kans dat er dingen in staan die jij niet wil leren. Bovendien volgen kaarten de logica van de maker van die betreffende kaarten. Als je die context mist, kan ik me voorstellen dat bepaalde kaarten onduidelijk zijn.
  3. Als je zelf je eigen kaarten met vraag en antwoord maakt, kun je inspelen op die dingen die voor jou lastig zijn.

Die drie argumenten zijn voor mij reden genoeg om zelf mijn kaarten te bedenken. Sterker nog, ik zie dat als een belangrijk onderdeel van het leerproces.

Hoe maak ik kaarten?

Voor het aanmaken van een aantal kaarten, zorg ik meestal dat ik een afgerond geheel heb. Vanmiddag was ik bezig kaarten te bedenken voor objectgeoriënteerd programmeren in PHP. Het proces heeft voor mij een aantal stappen.

  1. Zoek en maak eerst een aantal opgaven  rond het betreffende onderwerp. In dit geval bood Codecademy uitkomst, maar vaak hielpen de opgaven tijdens mijn opleiding of voorbeeldcodes van internet of boeken ook. Richt je bij het maken van de opgaven vooral op het begrijpen van de stof en zorg er daarnaast voor dat je opgaven werkende codes opleveren. Gebruik deze codes als inspiratiebron bij de volgende punten.
  2. Als je de opgaven over jouw onderwerp hebt gemaakt, bekijk ze dan een dag of wat later opnieuw. Stel vragen aan de code en bedenk het antwoord. Dat is een kaart in Anki.
  3. Stel feitelijke vragen en stel vragen die je kunt beantwoorden met een programmeeropgave.
  4. Let daarbij vooral goed op dingen waarmee je in een eerder stadium moeite had tijdens het maken van de opgaven. Wat heb je moeten onthouden tijdens het maken van de opgaven?
  5. Zorg voor (programmeer)vragen die het grotere geheel duidelijk maken, hoe de onderdelen samenhangen, maar zorg ook voor vragen naar detailkwesties.

Dit zijn de overwegingen die ik steeds hanteer bij het maken van kaarten. Het maken van deze kaarten en het iedere avond oefenen volgens de principes van gespreid herhalen, zorgt ervoor dat ik het een stuk eenvoudiger vind om mij bij het programmeren te richten op wat voor mij nieuw is aan een specifieke programmeeropdracht, zonder dat er basale dingen hoef na te denken. En uiteraard vinden die nieuwe dingen ook weer hun weg naar Anki.

Anki voor andere onderwerpen

Mijn Anki kaarten bevatten gewoon tekst, maar je kunt ook plaatjes, video of audio toevoegen. Bij het leren van woorden in vreemde talen wordt tegenwoordig aangeraden om plaatjes te gebruiken. Dus in plaats van:

Vraag –> Antwoord

Fiets –> Bicyclette

Wordt het :

(Plaatje van fiets) –> Bicyclette.

Gabriel Wyner, auteur van Fluent Forever (ik heb het boek overigens nog niet gelezen) gebruikt deze methode en zijn favoriete tool daarvoor is Anki.