Een contactformulier in 3 stappen

Deze blogpost is deel 7 van 8 in de reeks Web development uitdagingen

contact

Veel te lang niet geblogd. Maar goed, ik leer van alles. Hoog tijd om daarvan verslag te zodat ik het nog wat beter leer en onthoud. Na avonturen met PHP heb ik in mijn opleiding inmiddels ook het MySQL-gedeelte – ofwel werken met databases – succesvol afgerond. Maar voor ik dat hier laat zien nog een stukje PHP.

Eén van de dingen die nog openstaan – zowel hier als op Web development uitdagingen – is een contactformulier. En laat je die nu vrij eenvoudig kunnen maken met PHP, zeker als je gebruikmaakt van frameworks, bibliotheken die je kunt invoegen in pagina’s die je zelf ontwikkelt. Voordeel daarvan is onder andere dat je je minder druk hoeft te maken om allerlei veiligheidsrisico’s. Natuurlijk kun je niet alles blindelings vertrouwen, zo kan het geen kwaad om htmlspecialchars() om je gebruikersinvoer te zetten.

Een bekend framework is PEAR. Het zit meegeleverd bij PHP. Niet compleet, de Mail module moet je dan zelf weer installeren. Heb je dat eenmaal voor elkaar dan is de rest betrekkelijk eenvoudig.

De 3 stappen

  1. Bouw een html pagina met daarin een formulier. In de meest basale vorm ziet dat er zo uit:
    <form method="post" action="contact.php">
    	<label>Naam   <input type="text" name="naam" required></label>
    	<label>E-mailadres  <input type="email" name="email" required></label>
    	<label>Je bericht <textarea name="bericht" required></textarea></label>
    	<input type="submit" name="submit" id="submit" value="Versturen">
    </form>

    Het contact-attribuut mag in html5 overigens weggelaten worden als de huidige pagina voor de afhandeling zorgt.

  2. De tweede stap is dat je bovenaan de pagina een PHP-blok plaatst dat voor de afhandeling zorgt – lees: dat bepaalt wat er gebeurt als je op ‘Versturen’ klikt. In de eerste plaats moet je require_once 'Mail.php'; invoegen. Vervolgens moet je controleren of er op ‘Versturen’ is gedrukt. Logischerwijs heb ik gekozen voor de $_POST-verzendmethode want ik wil niet dat de hele inhoud van het contactformulier in de adresbalk komt te staan. Ik wil controleren of alle velden ingevuld zijn – en niet door op de spatiebalk te drukken – en ik wil nogmaals controleren of het e-mailadres geldig is. Dat heb ik weliswaar al gedaan met html door <input type=”email” /> aan te geven maar een extra controle lijkt me niet onverstandig. De code komt er als volgt uit te zien:
    if (isset($_POST['submit']) && !empty(trim($_POST['naam'])) && !empty(trim($_POST['bericht'])) && !filter_var($_POST['email'], FILTER_VALIDATE_EMAIL) === false)

    De trim() functie zorgt ervoor dat spaties weggehaald worden. In eerste instantie had ik gekozen voor trim() in combinatie met isset() maar dat bleek niet te werken. De inhoud van deze regel: er is op de knop met de naam submit geklikt, na weghalen van de spaties zijn de velden ‘naam’ en ‘bericht’ niet leeg en het e-mailadres in $_POST[‘email’] is niet ongeldig.

  3. Als aan die voorwaarden is voldaan, kan het daadwerkelijke mailscript in gang gezet worden. Dat mailscript bestaat kort gezegd weer uit drie onderdelen: a) de mailsettings (een Gmail-adres werkt niet), b) de mail zelf die is opgebouwd uit een aantal header variabelen en die gegevens uit $_POST bevatten omdat daar de inhoud van de mail in staat en tot slot c) het mechanisme dat het versturen van de mail bewerkstelligt.Tot zover mijn korte uitleg over het PEAR mailscript. Mocht je meer willen weten, laat dan vooral een reactie achter in de comments of gebruik natuurlijk het contactformulier van Web development uitdagingen.

To do

  • Uitzoeken of een captcha mogelijk is.
  • Contactformulier bij dit blog maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.