Leesdoelen 2022

Op Twitter gaf ik aan dat ik dit jaar elke week een boek wil lezen. Later realiseerde ik me dat dat dat niet klopte. Ik vind lezen een dusdanig fijne tijdsbesteding dat ik graag elke dag wil lezen. En dan zie ik wel hoeveel boeken dat het worden. Dat kunnen er zo’n 25 worden (schatting van 2021 omdat ik nergens heb vastgelegd welke boeken ik las) maar ook meer of minder.

Voor iemand die Algemene Cultuurwetenschappen heeft gestudeerd heb ik last van een vreemd probleem: het lukt me de laatste jaren steeds moeilijker om na het lezen te benoemen wat ik van het boek vond. Ja, tijdens het lezen geniet ik vaak, maar naderhand het wat en waarom benoemen, valt nog niet mee. En dan te bedenken dat ik op de middelbare school de hoogste punten haalde voor mijn boekenbeurten.

Dat stoort me behoorlijk. Misschien is dat ook de reden dat ik de laatste jaren zo’n moeite heb met elke dag lezen. Soms gingen er ineens weken voorbij zonder dat ik maar een boek las, behoudens dan het boek dat ik op dat moment vertaalde. Daar wil ik dit jaar graag verandering in brengen. Ik wil vooral weer kunnen benoemen wat ik mooi vind in een boek, waarom het me aanspreekt. Misschien dat ik boekenblogger word, dat ik blogposts ga schrijven over de boeken die me aanspreken, zodat ik mezelf dwing kritischer te lezen.

En waar ik ook aan denk is aan boeken herlezen. Sommige non-fictie boeken die ik interessant vond, heb ik nu alweer verschillende jaren geleden gelezen en die weer herlezen kan denk ik geen kwaad. Dit gaat over leren van theorie naar praktijk waar ik het gisteren over had, dus daar kom ik later nog op terug.

Maar ook: herlezen van romans. Vroeger had ik een docent Engels die zwoer bij het twee keer achter elkaar lezen van boeken. De tweede keer zag je volgens hem zo veel meer dan met slechts één keer lezen. Ik heb het nooit geprobeerd maar ik denk erover dat nu wel (af en toe) te doen. Zodat ik uit kan leggen waarom ik Onder de radar van Emma J.J. Voerman zo’n mooi boek vind. Hopelijk verwoord in een boekenblogpost.

Een ander boek heb ik al een eeuwigheid in Goodreads staan: de Metamorphosen van Ovidius. Die behandelden wij in 5 gym. En nu zag ik vorige maand dat de Metamorphosen het eindexamenonderwerp 2023 van Latijn is. Lijkt me geinig om vanaf volgend schooljaar mee te lezen, liefst ook in het Latijn. Daarvoor heb ik al eens wat gegoogeld naar Latijn leren. Ben in de weer met grammatica en vocabulaire. En met Anki natuurlijk. Het zit er nog tamelijk goed in en het moet me denk ik lukken voor begin volgend schooljaar weer op niveau te krijgen.

~~~

Afbeelding van Paul Brennan via Pixabay

4 gedachtes over “Leesdoelen 2022”

 1. Herlezen is iets wat ik ook steeds vaker doe. Je mist inderdaad veel bij eerste lezing. Of eigenlijk mis je niet zozeer iets, maar vallen je bij herlezing andere zaken en verbanden op die in eerste instantie minder in het oog springen maar met de kennis achteraf een andere betekenis krijgen.
  Metamorphosen heb ik ook staan. Ooit aan begonnen. Net als in zoveel andere boeken. Maar ze komen allemaal aan de beurt. Op z’n tijd.
  Ik ben nu trouwens bezig om iedere dag een stukje uit de bijbel te lezen en er over te bloggen. Zoals je weet komt bijbelkennis best wel van pas tijdens de studie Algemene cultuurwetenschappen. Dus vandaar.
  Bij mij werkt het momenteel het best om regelmatig te lezen en er op een ‘luchtige’ manier kort over te bloggen. Niet al te tijdrovend en diepgaand want anders blijft er voor het lezen zelf geen tijd over. Boekbloggen heb ik in de ijskast gezet. Misschien over een paar jaar weer eens.
  In ieder geval succes met je leesdoelen.

  1. Dank je wel, Peter.Ik zie wel waar het lezen me brengt. Ik heb een aantal ideeën, maar vooral het lezen zelf en het genieten daarvan staat voorop. In het verleden te vaak te lange tijd niet gelezen.
   Leuk, jouw bijbelserie. Toen laatst de nieuwe vertaling uitkwam heb ik wel overwogen erin te beginnen, maar het kwam er niet van. Misschien alsnog.

 2. Ik ben net begonnen met het herlezen van Raymond Feist. Eén van de schrijvers die me op het pad van fantasy heeft gezet. De man heeft iets van dertig boeken geschreven die allemaal in een andere wereld spelen. Ik heb ze iets van 20 jaar geleden gelezen. Ik heb het eerste boek uit, en naast een hoog oh ja gehalte, heb ik toch ook wel veel nieuwe dingen ontdekt. Ik doe het vaak, herlezen, echt voor het nieuwe dingen ontdekken.

  1. Ik zag het voorbijkomen op Twitter, ja. Leuk. Het hele fantasygenre is een beetje langs me heen gegaan. Maar nieuwe dingen ontdekken, dat ken ik inderdaad van de boeken die ik wil herlezen heb. Al zijn het er dan misschien minder dan ik zou willen. Maar ja, er is ook zo veel wat ik wil lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.