3 andere manieren om pagina’s ontoegankelijk te maken

Deze blogpost is deel 4 van 8 in de reeks Web development uitdagingen

Zaterdag schreef ik dat je door de includes map buiten de www/public_html map te plaatsen, een map hoger dus, een mooie manier hebt om ervoor te zorgen dat bestanden die je opneemt als onderdeel van andere pagina’s niet als zelfstandige pagina’s te benaderen zijn. Gisteravond meende ik te ontdekken dat dat voor deze website niet lukte.

Het ging althans niet via WinSCP, maar ik ontdekte net pas dat het wel ging ik de file manager van het beheer systeem van de website gebruikte.  Ondertussen had ik al al drie andere oplossingen gevonden. Die schrijf ik maar gauw op voordat ik ze vergeet.

Methode 1: .htaccess

De eerste methode is waarschijnlijk de eenvoudigste. Stel dat je de map onzichtbaar niet benaderbaar wilt hebben. Je plaatst dan in die map het bestandje .htaccess. Dat wil zeggen: beginnen met een punt en eindigen zonder extensie. Dat bestandje heeft maar 1 regel nodig:

deny from all

De methode werkt prima, maar heeft als nadeel dat het er gebruikersonvriendelijk uit ziet. Kijk maar:


Forbidden

You don’t have permission to access /wachtwoord/ on this server. Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Methode 2: gebruik functies

Methode 2 levert een blanco scherm op. Zie dit voorbeeld. De pagina bevat echter wel code. Maar die code maakt onderdeel uit van een functie en het resultaat van de functie is pas zichtbaar als de functie aangeroepen wordt, wat hier dus niet is gebeurd. Dit principe kun je gebruiken om de van inhoud van pagina’s in een includemap onzichtbaar te maken. Je neemt het bestand op in een pagina en roept vanaf die pagina de functie pas aan. Je kunt het ook gebruiken als je alleen HTML hebt. Je maakt dan als volgt een functie aan:

function htmlWeergeven() {
echo '
<p>Hier plaats je alle html code</p>
';
}

PHP code is nooit zichtbaar en een browser in de code de opdracht is gegeven HTML output te generen, bijvoorbeeld met het commando echo, zoals hierboven.

Methode 3: gebruik het verschil in URL

Dit vind ik zelf de leukste methode omdat je hiermee de vrijheid hebt om zelf te bepalen wat je bezoeker te zien krijgt.

Waar het bij deze methode om draait, is dat de bestanden toegankelijk moeten zijn als ze ingevoegd zijn, met ofwel include of met require. Benader je het losse bestand dan dient het bestand niet toegankelijk te zijn. Het draait om de url. Als een bestand ingevoegd is, heeft het geen zelfstandige url. Als je bestand zelf benadert, krijg je bijvoorbeeld deze url:
http://webdevelopmentuitdagingen.nl/oefenpaginas/includes/verbergen.php

Het gaat om  de map includes. Die wil ik ontoegankelijk maken. In PHP kun je met verschillende functies urls uitlezen.  De code die daarvoor zorgt in bovengenoemd bestand is:


$url = $_SERVER['REQUEST_URI'];
$url = explode('/', $url);
print_r($url);

In de eerste regel wordt de url van het bestand als tekst (string) opgeslagen opgeslagen in de variabele $url. De 2 regel maakt losse blokken van de url met de / als scheidingsteken en de derde regel toont die losse blokken; of array elementen, om ze hun juiste namen te geven. De print_r regel toont de array op het scherm en moet weg voor je het bestand daadwerkelijk uploadt.

Je kunt nu een voorwaarde maken op basis van de url. Array element nummer 2 van $url is includes. Dat kun je bevragen:

if ($url[2]=='includes') {
		echo '<h1>Excuses</h1><p>Deze pagina is helaas
 niet beschikbaar. Klik 
<a href="http://www.webdevelopmentuitdagingen.nl">hier
</a> om terug te gaan naar de site.<p>';
		exit();
	}

Binnen dat echo is natuurlijk alles mogelijk. Maar je kunt ook automatisch doorlinken door in plaats van echo header('Location:http://www.webdevelopmentuitdagingen.nl'); op te nemen. Voor die header mag echter geen enkele code ge-echo’d. worden, zelfs geen spatie of nog erger html code die niet gemaakt is door PHP.

Typ overigens niet Loation i.p.v. Location, een tikfout die mij nogal eens overkomt. De hoofdletter, de () en de aanhalingstekens zijn verplicht, net als de puntkomma aan het einde.

Het commmando exit() zorgt ervoor dat alle code die hierna komt niet meer uitgevoerd wordt, hetzij PHP, hetzij HTML/JavaScript. En exit() werkt ook voor de pagina waarin het bestand eventueel ingevoegd wordt.

Het mooie van dit script op basis van if ($url[2]=='includes') is dat je de conditie zo in kunt vullen als je zelf wilt en dat je ook helemaal zelf kunt invullen wat er gebeurt als niet aan de conditie wordt voldaan. Je kunt bij wijze van een spreken een pseudo-404-pagina ontwerpen als je daar zin in hebt. Of een mooie easter egg verstoppen.

En het allerleukste?

Je kunt dit script uiteraard met een simpele regel code ‘includen’ of ‘requiren’ in alle bestanden waarvan je inhoud wilt verbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.