Een week officieus en een week officieel

Twee weken geleden las ik over Peters plan om te gaan bloggen over zijn poging om aan de hand van Zen Habits – Mastering the Art of Change van Leo Babauta een kleine verandering in zijn dagelijkse routine aan te brengen. In die blogpost stonden namelijk 10 voorbeelden van zo’n kleine veranderingen uit het boek. Peter nodigde zijn lezers uit om een keuze te maken en mee te doen.

Toevallig had ik de dag zeker ervoor vijf minuten wandelen gewandeld, dus ik besloot mee te gaan doen. Naar later bleek iets te enthousiast omdat ik mijn nieuwe gewoonte gelijk in de praktijk bracht. En dat terwijl de eerste week vooral bedoeld was om een fundament te leggen waardoor de verandering makkelijker in te passen is in je dagelijkse routine en beter vol te houden is.

Een kleine terugblik

Ik ben nu dus ruim twee weken onderweg. Tijd voor een kleine terugblik om daarna ook even vooruit te kijken. Welnu, het is mij niet gelukt om elke dag vijf minuten te wandelen. Het waren er iedere dag meer. Deels komt dat natuurlijk door het droge, zomerse weer van de laatste tijd. Hoe dan ook, het lukte mij iedere dag om een royale vijf minuten te wandelen. Meestal zo’n half uur, soms drie kwartier. Ik zei al: het was overwegend goed weer. En al wandelend deed ik nog een ontdekking. Ik kreeg weer meer zin om te gaan bloggen.

Gelukkig bleek in het verhaal van Peter al snel dat vastleggen van de nieuwe gewoonte en deze daardoor te delen een belangrijk element was dat welslagen ervan bevorderde. Toen we dan ook officieel van start gingen met onze nieuwe gewoonte, besloot ik er dan ook over te gaan bloggen. Als toevoeging aan een post. Dat bevalt prima en ik hoop ook deze gewoonte vol te kunnen houden. Alleen gisteren lukte wel het wandelen, maar niet het bloggen. Maar daar heb ik over nagedacht en ik denk dat herhaling te voorkomen is. Als is elke dag bloggen zeker geen doel op zich.

Het gaat tot nu toe erg soepel en ik voel me er goed bij. Ik zet gewoon door. Ik merk namelijk dat ik als fijne bijkomstigheid meer nadenk over de besteding van mijn tijd. Ik heb niet alleen tijd gevonden om te wandelen maar ook al een week tijd om te bloggen. En zonder dat het ten koste gaat van andere dingen.

Vooruitblik

En daarmee komen we bij wat hopelijk nog komen gaat. Ik wacht daarvoor rustig af wat Peter schrijft want ik heb door de manier waarop hij dat doet nog geen enkele aanvechting gehad om het boek van Babauta aan te schaffen. Vermoedelijk ga ik nog leren afleren. Oeverloos op mijn mobieltje fieperen, zonder erg – zoals wij dat hier zeggen in Brabant – voor de televisie gaan hangen. Om maar wat te noemen. Scheelt tijd als ik daarmee ophoud.

En daar ga ik nu mee beginnen want als beloning ga ik de rest van de avond lezen. Nou ja, eerst een bakje kwark.

2 gedachtes over “Een week officieus en een week officieel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.