Include en require

Deze blogpost is deel 3 van 8 in de reeks Web development uitdagingen

Web development uitdagingen

Na het stellen van mijn opdracht in de vorige aflevering van deze serie had ik ook de opdracht die ik daarna wilde uitvoeren al snel in gedachten. Ik heb nu besloten beide opdrachten om te draaien. Ik was van plan om eerst de site van inhoud te voorzien en daarna te zorgen voor een goede paginastructuur.

Bij nader inzien lijkt me dat een onlogische volgorde. Het toevoegen van pagina’s gaat namelijk een stuk efficiënter als je eerst zorgt voor een goede paginastructuur. Op die manier hoef je per pagina zo weinig mogelijk te wijzigen.

Een stukje geschiedenis

Een webpagina bestaat voor een groot deel uit onderdelen die voor elke pagina hetzelfde zijn. Denk een een header, een menu en een footer. Alleen het gedeelte met de inhoud van een pagina is steeds verschillend. Voordat dynamische websites opkwamen kon je in HTML dergelijke onderdelen in je site zetten met frames en een frameset. Belangrijk nadeel van deze techniek is dat leessoftware voor blinden een slechtzienden er niet mee overweg, wat waarschijnlijk een reden is geweest waarom de frame techniek geen onderdeel meer uitmaakt van HTML5.

Enter PHP

Tegenwoordig los je bovengenoemd scenario op met wat server side includes worden genoemd. Je maakt dan losse pagina’s voor je footer, je menu enz. en die voeg je dan op de plek waar ze in pagina moeten toe aan de code. Voor web development uitdagingen pagina betekende dat ik de werkende index.php pagina heb gepakt en daar de header, het menu, de footer en de aside van mee gemaakt heb. Voordeel van deze  aanpak is dat ik dus niet op 10 pagina’s het menu moet aanpassen, maar alleen maar menu.php.

Pagina’s in een andere pagina opnemen gaat heel makkelijk met include. Mocht een in te voegen deel van een pagina nu essentieel zijn voor de werking van de pagina dan heb je daar de functie require voor. In dat geval zal de pagina niet werken als het benodigde bestand ontbreekt. Van beide functies heb je ook een _once variant. Die is handig om te voorkomen dat je 2 keer een include opneemt waarin je een functie definieert. Een functie mag namelijk maar een keer gedefinieerd worden.

Includepad

Het is gebruikelijk de losse in te voegen bestanden in een includes map te zetten. Bijvoorbeeld www.example.com/includes/menu.php. Nadeel van deze werkwijze is dat het menu los van de site waar het bijhoort  te benaderen is. Je kunt er ook voor kiezen om je includes op te slaan in de map boven je www (root) map. Je verwijst dan als volgt vanaf de root ../includes.menu.php. Het menu wordt nu keurig opgenomen in de site maar is door bezoekers niet meer los te benaderen.

Benieuwd naar het resultaat tot nu toe? Klik op de schermafbeelding van de website. Die geeft overigens niet de actuele situatie weer.

Volgende uitdaging:

Lege pagina’s vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.