If else

if else

Als je mijn blog vaker leest, dan weet je misschien dat ik bezig ben met een omscholingstraject richting web development. Dat gaat prima maar binnenkort meer daar over.

Net viel me echter een bekend patroon op. Of beter gezegd, het viel me op dat mijn beslissingsproces over de vraag of ik vandaag wel of niet blog sterk lijkt op de manier waarop een computer keuzes maakt. In wezen is er daarbij alleen ja of nee en dat ja of nee wordt bepaald door allerlei voorwaarden – waaraan wel of niet wordt voldaan.

Als dit of dan voert de computer een bepaald codeblok uit. Wordt aan een voorwaarde niet voldaan, dan wordt er geen of een ander stuk code uitgevoerd.

En eigenlijk blog ik vaak op dezelfde manier

Ik stel allerlei voorwaarden. Als ik een onderwerp heb, als ik tijd heb, als ik vandaag niet heb toegegeven aan allerlei slechte gewoontes; dan blog ik. Voldoe ik aan al die voorwaarden niet, dan treedt de else constructie in werking: ik blog vandaag niet.

Vandaar dat het dus nog niet echt wil vlotten met de activiteit op dit blog. En dan zit me behoorlijk dwars. Daar dacht ik dus vanmorgen al nieuwsbrief lezend over na. Eigenlijk gaan van de dingen die ik vaker wil doen vooral die dingen me gemakkelijk af waar ik geen voorwaarden aan heb gekoppeld en en waar ik mee ben begonnen terwijl ik mee las met het project over het aanwennen van gewoontes waar Peter vorig jaar over blogde aan de hand van het Zen habits boek van Leo Babauta.

Grote verschil: geen voorwaarden maar gewoon doen.

En dat me ook voor dit blog een goede insteek. Dus laat ik voortaan mijn if (voorwaarde) {doe dit;} (else {doe dat;}) constructies aan de programmeertalen en zijn schrijfvoorwaarden op dit blog hopelijk taboe.

@foto VIA PIXABAY met CC0 verklarinG

7 gedachtes over “If else”

  1. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel de beste manier om vrijuit te kunnen bloggen wanneer je in staat bent om de ‘if-else’ constructie overboord te gooien. Zelf merk ik dat wanneer ik een tijdje niet geblogd heb deze voorwaardes (of blokkades) er opeens weer zijn. Alsof je iedere keer weer opnieuw bij af moet beginnen.

    1. Inderdaad, hoe langer ik niet heb geblogd des te hoger die drempel lijkt. Wat voor mijn web development uitdagingen ook meespeelde was dat ik me realiseerde dat de volgorde verkeerd was. En dat wat in eerste instantie mijn volgende uitdaging was, veel werk betekende. Dat staat nu voor maandag op de planning.

  2. Moet er zelf ook weer eens stevig over nadenken, over het bloggen. Maar ik herken hier wel dingen. Dan ben ik druk bezig met van alles en nog wat en schiet bloggen erbij in. Ik heb toch een periode gehad dat ik dagelijks blogde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.