Mijn gehoor deel zoveel + 1

Mijn hoorapparaten zien er heel anders uit.

Ik was van plan deze maand een uitgebreide dagelijkse terugblik op 2023 te doen en dan ook in één moeite door een vooruitblik op 2024 te maken, met plan van aanpak. Maar zoals wel vaker was ook hier de realiteit spelbreker. Concreet: mijn slechtere gehoor en mijn bipolaire stoornis.

Met dat gehoor worstel ik al een jaar of vier. De dertig jaar daarvoor was het slecht maar stabiel en te ondervangen met steeds beter wordende hoorapparaten. Een jaar of vier geleden kwam daar dus verandering in. Ik kan me een test herinneren in verband met mijn bipolaire stoornis. Die was eind 2019, begin 2020, in twee delen. De test werd mondeling afgenomen. Klein probleem: ik verstond regelmatig de vragen niet. Nog een klein probleem, als ik vroeg om de vraag nog een keer te stellen, kreeg ik te horen: “We mogen de vraag niet herhalen.” Nou, dan kan het antwoord blauw of geel zijn. Ik schoot dus niet al te veel op met die test en een klein halfjaar later bleek waarom: mijn gehoor was sterk achteruit gegaan en ik moest van een categorie 4 toestel naar categorie 5, de zwaarste.

Helaas bleek het probleem daarmee niet verholpen: mijn gehoor blijft achteruitgaan en ik besloot in april dit jaar dat ik het nou eens goed uit wilde laten zoeken. Helaas is dat een nog lopend traject: testen, bijstellen van de toestellen, toestellen schoonmaken, op de wachtlijst voor een uitgebreid onderzoek bij de audioloog, aanhoudende oorontsteking (gelukkig nu wel genezen), solo apparatuur (die gelukkig wel helpt) het andere oor verstopt, een hoorapparaat dat in reparatie moest omdat het het geluid nauwelijks meer versterkte. Na een test te horen krijgen dat je zo slecht hoort dat je in aanmerking komt voor c.i.’s – met de geruststelling dat de drempel voor toegang tot c.i.’s verlaagd is en dat mijn gehoor dus ook weer niet zó hard achteruitgegaan is.

Op herhaling, in de herhaling

Maar gezien bovenstaande problemen waren er twijfels of de eerste tests bij de audioloog wel betrouwbaar waren. Die moesten opnieuw en daar was ik op een maandag in deze decembermaand helemaal klaar voor. Sterker nog, ik was al bij het audiologisch centrum toen ik op mijn telefoon keek. Die had ik in het weekend op stil gezet maar daardoor had ik ’s ochtends een sms’je gemist waarin stond dat de afspraak niet doorging omdat de audiologe zich ziek had gemeld. 11 januari een herkansing…

Zo blijft het probleem met mijn gehoor dus voortslepen. We hebben ook al bedacht dat het misschien wel handig is er een k.n.o.-arts naar te laten kijken, maar het leek handiger om eerst betrouwbare testen van het audiologisch centrum te krijgen. Die k.n.o.-arts kan er dan ook nog wel bij. Net als dat andere punt punt wat ik noemde, mijn bipolaire stoornis, daar had ik het gisteren al over. Maar daar ben ik sinds begin deze maand een stuk positiever over. Het lijkt erop dat ik eindelijk de opening heb durven zoeken (en heb gevonden) waardoor ik het gevoel heb op een voor mij werkbare manier lotgenoten te kunnen helpen. Het is in ieder geval alvast een fijn gevoel deze feestdagen. Morgen daarover iets meer.

~~~

Afbeelding van kalhh via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.