Naar de proeflezers

Vandaag dan eindelijk weer mijn hele boek een keer gelezen, de eerste keer dit jaar omdat ik er enigszins fris naar wilde kijken. Ik ben er tevreden over: hier en daar nog een typfout en soms een vergeten woord maar inhoudelijk had ik maar weinig opmerkingen meer. Een paar kleinigheidjes maar niets wat zo groot is dat een herziening noodzakelijk is naar mijn mening. Wat kromme zinnen die ik nog moet repareren als ik het document weer eens open. Daar moet ik dus nog over nadenken als het zo ver is.

Verder was ik er heel tevreden over en durf ik het naar proeflezers te sturen. Ik benieuwd of ze nog steeds net zo enthousiast zijn als toen ik ze voor het eerst benaderde. En of ze dat na lezing van het boek nog steeds zijn. Ergens is het ook een vuurdoop, zeker omdat ik nu veel persoonlijker ben geworden dan in de versie die ik in het vorige voorjaar rondstuurde. Zelf sta ik er in ieder geval nu veel meer achter dan afgelopen jaar. Toen had ik aan het einde van het schrijven en nakijken zelf al de nodige twijfels. Maar ik dacht: ik heb er zo veel werk aan gehad en ik heb de proeflezers wat te lezen beloofd, dus laat ik het toch maar opsturen.

Toen bleek al snel dat mijn gevoel juist was geweest. Maar er was ook commentaar dat harder binnenkwam: ik geloof je niet. Nou kende ik de persoon die dat zei goed genoeg om te weten dat ze mij wel geloofde maar mijn verhaal niet, dus dat was een kleine geruststelling. Na wat op en neer mailen kwamen we eruit: ik moest laten zien op welke ervaring al die tips die ik uitdeelde, waren gebaseerd. En hoe gedrag van anderen bij mij een manie kon oproepen.

Daar kon ik me in vinden, maar het kostte me toch een half jaar nadenken (of ik wachtte op een NaNoWriMo, dat kan ook) tot ik weer ging schrijven. Dat schrijven ging ook nog eens moeizaam doordat ik zo persoonlijk schreef. Want de tips moesten weg, daar was ik wel van overtuigd. Het moest het verhaal van mijn ervaring met een bipolaire stoornis worden en hoe andere mensen invloed op mij en mijn stoornis hadden. Hoe ik omging met wat ik tegenkwam en wat ik ervan leerde.

En volgens is dat gelukt. Maar ik laat het eerste echte oordeel over deze nieuwe versie aan mijn proeflezers.

~~~

Afbeelding van Q K via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.