Niet alleen jouw mening, maar ook de mijne

Het was even stil op dit blog en het kan best zijn dat het nog even stil blijft. Er speelt van alles en ik merk dat al een tijdje de ruimte in mijn hoofd niet heb om te bloggen. Vandaag heb ik naar een aantal mensen die belangrijk voor me zijn iets uitgesproken wat me hopelijk verder kan helpen. Dat zal een kwestie van alertheid en lange adem blijven. Het is iets met een karaktertrek die op zich helemaal niet nadelig is, maar waarin ik in sommige situaties door kan schieten. En dan het het vervelende gevolgen hebben omdat het ertoe kan leiden dat ik mezelf vergeet.

Er is nu niks aan de hand, niemand neemt me wat kwalijk en daar ben ik dankbaar voor. Toch wil ik graag herhaling voorkomen omdat het achteraf in situaties kan brengen waarin ik niet lekker in mijn vel zit en ik daardoor mezelf tekort doe. En doordat ik mezelf tekort doe, kan ik dan een ander ook niet meer goed helpen. En dan voel ik me daar ook weer onzeker, ontevreden, of nog erger over.

Kortom, ik mag van mezelf wat beter voor mezelf opkomen. Ik moet me meer afvragen of ík degene ben die wil zeggen wat ik zeg. Als ik stiekem, onbewust of ondoordacht toch zeg wat een ander me heeft ingefluisterd, merk ik dat ik niet de gesprekken krijg die ik wil krijgen. Dan haal ik er niet uit wat ik eruit kan halen. Ik mag mezelf daarin best wat meer vertrouwen want ik kan best een gesprek voeren. En daar hoef ik niet iets uit weg te laten omdat iemand vindt dat je zoiets niet zegt of omdat dat anderen daar niets mee te maken hebben.

Openheid geven en ruimte scheppen

Ik wil graag eerlijker en opener communiceren en durven te kiezen voor bepaalde bouwstenen in mijn argumentatie, als ík denk dat dat het gesprek en de werkelijkheid buiten dat gesprek ten goede komt. Ik doe dat hier op dit blog, in mijn boek en soms ook al in gesprekken al wel en het levert mij veel wederzijdse openheid en begrip op. En dat wil meer, dus daar wil ik in gesprekken graag alert op blijven. Het zal misschien niet meevallen, maar ik ga wel mijn best doen om de mening van anderen iets meer te negeren.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik die mening van anderen volledig terzijde schuif, maar ik wil wel wat ruimte voor mezelf creëren om na te denken. Dus heb ik een belangrijk gesprek, dan kan ik er maar beter voor zorgen dat als ik waarde hecht aan iemands mening dat ik er diegene dan uiterlijk een week van tevoren naar heb gevraagd. Zodat ik nog nog de tijd heb over die mening na te denken en ik niet voor een voldongen feit sta want morgen is dat belangrijke gesprek al.

En bij gesprekken met een kortere voorbereidingstijd wil ik dus meer mijn eigen gevoel voorrang geven.

~~~

Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.