Ondergaat dit blog op woensdagen een metamorfose?

Hayden_White_11

Dat is een vraag waar ik nu al enkele uren mee worstel. Doe ik het of doe ik het niet? Maar laat ik bij het begin beginnen. Dat was toen ik het voornemen van Hendrik-Jan de Wit las om gaan bloggen over Divina Commedia van Dante Alighieri. Vanmiddag schreef hij uitgebreider over zijn plannen en ik ben heel benieuwd naar de blogs die hij over deze klassieker gaat schrijven.

Een klassieker die ook bij ons in de boekenkast staat. In vertaling van Ike Caliona en Peter Verstegen, praktisch ongelezen. Daar gaat verandering in komen. Maar ik las ook dat Hendrik-Jan zijn lezers uitnodigde zelf ook met projecten te komen. Nu wil het geval dat er bij ons in de kast nog een klassieker staat en toen ik straks aan de wandel was, kwam er een idee bij me op dat me sindsdien niet meer heeft losgelaten.

Die andere klassieker is Metamorphosen van Publius Ovidius Naso, in vertaling van Marietje d’Hane Scheltema. Net zo ongelezen als dat andere boek. Al heb ik bij Latijn wel fragmenten uit Metamorphosen gelezen. Maar ik speel dus met de gedachten er iets mee te gaan doen. Zodat ik eindelijk een stok achter de deur heb om het daadwerkelijk te lezen.

Waarom?

Meestal lees ik boeken snel maar soms ik vind het ook prettig om ze langzaam te lezen. Misschien ben ik daarom wel vertaler. Maar goed, ik wil er dieper op ingaan. Kijken wat een boek met me doet. Hoe de auteur dat voor elkaar krijgt. Wat het boek met anderen gedaan heeft.

Al met al denk ik dat ik voldoende vragen aan Metamorphosen kan stellen om een aantal (hopelijk) interessante blogs te schrijven. Ik vermoed zelfs dat het meer dan mogelijk moet zijn een link te leggen met Divina Commedia. Het mooie van zulke klassieke teksten is dat er vaak de meest wonderlijke intertekstualiteit te vinden is die je vervolgens weer op het spoor zet van nieuwe werken.

Een speurtocht

Misschien ga ik er dat wel van maken, een speurtocht door de wereldliteratuur, -geschiedenis en cultuur aan de hand van Metamorphosen. Ik weet het nog niet en daarom laat ik het plan nog een week rijpen. Haast heeft het niet: ik wil er de woensdagen voor uittrekken en ben er mogelijk heel 2016 mee zoet. We zullen zien. Ik ga in ieder geval Hendrik-Jans tocht door Divina Commedia volgen en hier aan daar van aanmoedigingen voorzien.

@foto via Wikimedia Commons met Public Domain Mark

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.