Wat is er aan de hand?

marseille-142394_640

Carel doet ons voortaan iedere dinsdag een woord aan de hand, dat is er aan de hand. Een woord dat in meerdere spreekwoorden en gezegdes voorkomt en waar iedereen dan mee aan de haal mag. Voor deze eerste week is dat woord ‘hand’.

Niets aan de hand, zou je zeggen. In mijn geval toch wel. Als kleuter had ik het over mijn linkerhand en mijn ‘andere hand’. Die deed namelijk nooit wat ik wilde. Dat komt doordat ik gedeeltelijk halfzijdig verlamd ben. Ik kan eigenlijk alleen mijn linkerhand goed gebruiken, terwijl ik van aanleg rechtshandig ben. Gelukkig draai ik voor veel dingen die je eigenlijk met twee handen moet doen mijn hand niet om. Je wordt handig, zeg maar. Toch is er zowel met links als met rechts iets aan de hand.

Terug in de tijd

Het Latijnse woord voor links is ‘sinister’. Precies, sinister of duister en aangezien Latijnse woorden gemiddeld minstens vijftien betekenissen hebben ongetwijfeld ook link. En wat is er linker dan link, juist, je linkerhand. En wat betekent recht? Inderdaad: juist, correct. En wat is er rechter dan recht? Je rechterhand. Rare jongens, die Romeinen. Nou, wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Ik? Ik ben slechts de boodschapper en was mijn handen in onschuld.

Maar weet je voor wie ik mijn hand in het vuur zou steken? Wees gerust, hij is allang dood, dus geen gevaar voor lijf en leden. Voor Gaius Mucius Scaevola. De Romeinen hadden namelijk nog een ander woord voor links, ‘scaevola’, de bijnaam die deze Gaius Mucius kreeg. En in tegenstelling tot ‘sinister’ had ‘scaevola’ een heldhaftige betekenis. Scaevola had namelijk als blijk van verzet tegen het Etruskische leger en de bevelhebber daarvan zijn rechterhand in het vuur gestoken. Misschien is het volksetymologie maar ik vermoed dat daar de eerder genoemde uitdrukking vandaan komt.

De hand die hem resteerde – de linker – werd ook wel ‘scaevola’ genoemd. Vandaar Gaius Mucius Scaevola. Je kunt je voorstellen dat ik me tijdens de les waarin hij behandeld werd danig met hem verbonden voelde.

Tegen het schrijven van deze blogpost heb ik mij niet met hand en tand verzet, zo kan ik met de hand op het hart zweren.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

Een gedachte over “Wat is er aan de hand?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.