Opnieuw in actie: hou ik het nu langer dan een maand vol?

Zo volop in de vakantiemodus ben ik toch wat aan het mijmeren geslagen. Er valt me dan iets op. Ik ben best veel met gewoontes bezig geweest en ik er ook meer dan het een en ander over geschreven. En daarvoor bij anderen over gelezen. Maar toch lijkt het of ik alle nieuwe gewoontes die mezelf probeer aan te wennen, ongeveer een maand volhoud. Dan houdt het op. Heel raar, want een maand is volgens schrijvers over gewoontes zo ongeveer de periode die je nodig hebt om van iets een gewoonte te maken. Waar je juist gewoontegetrouw mee door gaat. Heeft ermee te maken dat de activiteit dan niet meer vanuit de evolutionair gezien jonge prefrontale cortex wordt aangestuurd maar vanuit de veel oudere basale ganglia. Daarover later misschien meer.

En ik haak op dat punt dus juist af. Daarnaast ben ik een kei in uitstellen, dus het afleren van slechte gewoontes valt ook zwaar tegen. Eigenlijk heb ik het alleen langer volgehouden toen ik bezig was met mijn omscholing tot websitebouwer. Daarvoor heb ik een jaar met Anki iedere dag oefeningen gemaakt. Dat hielp enorm en ik vond het nog leuk ook.

Voor de rest is alleen het dagelijkse wandelen een blijvertje. En, toegegeven, sinds tweeënhalf jaar ’s avonds de vraag of ik mij die dag heb geërgerd en ’s morgens of ik goed geslapen heb. Dat zijn verreweg de belangrijkste gewoontes die ik heb. Meer daarover in mijn boek, dat hopelijk in het najaar verschijnt. Als het tenminste niet later wordt, doordat ik het steeds uitstel. Want ook aan dat boek werk op en af in periodes die ongeveer een maand duren.

Om gek van te worden. En binnenkort ga ik iets doen wat ik minimaal vijftien weken vol moet houden, naast mijn baan – die houd ik wel vol. Vandaar dat ik bedacht had de komende tijd nogmaals naar gewoontes en uitstelgedrag te kijken. Het waarom en hoe volgt, want ik ben van plan dagelijks verslag te doen. En dat langer dan een maand vol te houden. Misschien kan ik er anderen mee helpen.

Wordt vervolgd dus. Links en afbeelding komen later want vakantiemodus. En ik wil nu vooral een beginpunt markeren. Om het echter te maken. Dat helpt volgens schrijvers over gewoontes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.