Waarom? Hoe? Wat?

Er beginnen steeds meer contouren zichtbaar te worden van wat ik wil. Om met Simon Sinek te spreken: het waarom is duidelijk, het hoe is ook geen groot raadsel meer, maar het wat houdt me nog een beetje in spanning. Een beetje maar, gelukkig. Het ligt in lijn met wat ik deed bij Reëlle, een communicatiebureau dat inmiddels niet meer bestaat. Voor en door mensen met een beperking. En dat sprak me enorm aan. Dat ik kon schrijven, wist ik toen ik er begon, deze maand elf jaar geleden, ook al wel. Dat is niet arrogant bedoeld, maar ik durfde wel te vertrouwen op het oordeel van docenten tijdens mijn studie Letteren.

En dat schrijven bij Reëlle lukte inderdaad prima. Helaas kreeg ik alleen een manie en dat was van alle kanten iets te heftig. Maar juist omdat zo’n manie heftig is en heftige reacties oproept, wil ik nu ik, afkloppen, mijn manieën eindelijk onder controle heb, anderen helpen om ook zover te komen. Juist omdat ik weet wat voor een ellende het kan zijn. Ellende die niemand wil en die niemands schuld is.

Inmiddels heb ik voor mezelf een oplossing uitgedokterd. Die is niet revolutionair maar je het maar net zien – of zo goed hebben gekeken dat je de grondoorzaak van alle ellende de volgende keer herkent als die zich voordoet. Dat gebeurde mij dus. En ik wil niet zeggen dat mijn grondoorzaak, ook wel bekend als trigger, de jouwe is, maar ik kan je wel leren kijken zoals ik gekeken heb. Want als ik het kan, kan iemand anders het ook, daar ben ik van overtuigd.

Daarnaast is er de kans dat mijn trigger ook jouw trigger is. Ik heb de mijne namelijk breed geformuleerd omdat ik anders dingen mis. Ik ergerde me steeds aan iets anders (en al vrij snel daarna ook aan iemand anders), maar het ergeren was de constante. En nu ik alert ben op ergernissen merk ik pas hoeveel emoties mijn systeem binnenkomen als kleine ergernissen. Juist door wat ik in het verleden deed met die ergernissen, kwam ik steeds in de problemen. Ik was zelf degene die die kleine ergernissen opblies en opblies totdat uiteindelijk de ballon knapte met een manie. En daarna volgde steeds anderhalf jaar doffe ellende.

Nu het er al twee en een half jaar op lijkt dat ik deze doffe ellende met een betrekkelijk simpele methode voor kan blijven, wil ik graag lotgenoten helpen. Nu nog kijken wat het wordt waar ik land. Onder andere via de cursus Wijzer Werken Met Ervaring.

~~~

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.