2016: het jaar van de… themamaanden

calendar-924930_640

Net las ik bij Marcel van Driel dat 2016 het jaar van het boek wordt. Schitterend initiatief natuurlijk en daar sluit ik me graag bij aan. Op het boekenfront heeft 2016 wat leuke dingen in petto, maar daarover later vast meer. Hoe dan ook, boeken zullen dit jaar weer een belangrijke rol voor me spelen.

Maar ik geef er wel een draai aan

Voor mij wordt 2016 namelijk het jaar van de themamaanden. Niet in de zin van maand van het spannende boek of maand van de geschiedenis maar ik wil wel elke maand bij één onderwerp stil blijven staan. Over dat onderwerp ga ik dan een maand lang lezen, leren en bloggen. Dat is het idee.

Waarom een maand?

Vorig jaar leerde ik dat als je ergens een maand mee bezig bent, dit dan een gewoonte wordt. Daarom lijkt het me om met een aantal onderwerpen waar ik altijd al interesse voor heb gehad minimaal een maand lang aan de slag te gaan. Na een maand moet ik dan een idee hebben of ik het onderwerp echt interessant vind.

En er is nog iets

Daar ga ik even voor terug in de tijd, naar de onderbouw middelbare school. Daar hadden we een docent klassieke talen die vond dat wij leerlingen elke dag met Latijn bezig moesten zijn. Dan zouden we het vanzelf leren. Toen vond ik dat maar een raar advies, maar nu begin ik het steeds meer op waarde te schatten, na via Peter de uitdaging van Zen habits – Mastering the art of change van Leo Babauta te zijn aangegaan. De belangrijkste uitdaging was om dagelijks met een gewoonte bezig te zijn.

Het grote geheim daarvan is…

…dat als je ergens een maand lang dagelijks mee bezig bent, dit dan een gewoonte is geworden. Na die maand (4 succesvolle weken, zegt Babauta eigenlijk) kun je dan afwegen of je met die gewoonte door wilt gaan en kun je een nieuwe aanleren. Vandaar mijn keuze voor themamaanden. Elke maand zal in het teken staan van iets wat ik graag wil leren.

Dan ben ik dit jaar dus minimaal 29 dagen met een onderwerp bezig. Voldoende om de basis onder de knie te krijgen (hoop ik) en dus aan de weet te komen of me verder wil verdiepen in het betreffende onderwerp. En dat me bezig houden met dat onderwerp is dan ondertussen mooi een gewoonte geworden.

Het overkoepelende thema wordt leren

En dat leren zal ik versterken door erover te bloggen. Hoe ik dat ga doen, weet ik nog niet maar ik weet al wel dat ik deze maand begin met het A mind for numbers van Barbara Oakley. Door de cursus Learning how to learn ben ik nieuwsgierig geworden naar het boek dat aan de basis lag van de cursus. Samen met Lezen, weten en niet vergeten van Mark Tighelaar gaan ze dan hopelijk een drietrapsraket vormen die een stevige basis leggen voor de elf volgende maanden van dit jaar (en hopelijk nog lang daarna).

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

3 gedachtes over “2016: het jaar van de… themamaanden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.