Achtergronden bij de tweede ronde

Deze blogpost is deel 14 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

book-2869_640

We zijn inmiddels bij deel IV van Zen Habits – Mastering the art of change. Dat deel draagt de titel Habit troubleshooting en bevat onder andere het hoofdstuk waar het mij deze maand om te doen is, namelijk dat over het afleren van slechte gewoontes. Zover zijn we echter nog niet. Ik zal alle hoofdstukken uit dit deel bespreken want ze versterken elkaar. Ik ben alleen nog een beetje op zoek naar de vorm waarin ik dat wil doen.

Het zijn meest lange hoofdstukken en ik weet nog niet hoe ik dat aan ga pakken. Ik neig ernaar om (ook) te beschrijven wat hetgeen ik lees met mij doet. Deze reeks over het boek van Babauta is voor mij een dubbel experiment. Niet alleen wil ik langzaam een aantal slechte gewoontes doorbreken, maar ook wil ik ervaren hoe het voelt om door bloggen te leren. Leren heb ik altijd geweldig boeiend gevonden maar het heeft een tijdje op een lager pitje gestaan. Eind september kreeg ik echter een mededeling te horen die ik me niet beviel maar waar ik achteraf niet rouwig om ben.

Sindsdien ben ik weer aan het leren

En ben ik nog zoekende naar een manier om daar een gewoonte van te maken. Die kende ik sinds afgelopen zomer dan wel, maar ik had het gevoel dat een aantal slechte gewoontes ervoor zorgden dat ik minder effectief leer dan ik zou willen en volgens mij ook kan. Dat was een belangrijke reden waarom ik met spanning op de tweede druk van het boek van Babauta te wachten. Ik was dan ook blij dat Peter mij de eerste druk mailde, aangezien het e-book onder het uncopyright (oftewel het publieke domein) viel. Waar het op neer komt is dat met de gedachte speel om mijn leerproces te begeleiden via dit blog. Ik merk dat ik nu behoorlijk intensief met Babauta’s boek bezig ben en het is een mooie stok achter de deur. Eentje die ik nog leuk vind ook.

Over wat ik wil leren heb ik inmiddels wel zo’n vermoeden maar ik laat een en ander nog even sudderen. Ik schrijf het nu alleen op als achtergrond bij het waarom van deze serie. Morgen ga ik echt weer verder met het boek van Babauta en kijken we wat je kunt als anderen je (poging tot) gewoonteverandering niet ondersteunen.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

2 gedachtes over “Achtergronden bij de tweede ronde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.