De Nanowrimo-kop is er weer af

Vorig jaar besloot ik mee te doen aan Nanowrimo, National Novel Writing Month, ieder jaar in november. Ik wilde geen roman schrijven maar had de behoefte mijn ervaringen met mijn bipolaire stoornis van me af te schrijven en de lessen die ik ervan heb geleerd in kaart te brengen zodat ik ze nog wat steviger in mijn systeem kan verankeren.

Dat alles had tot doel om nooit meer een hypomanie, of de zwaardere variant, een manie meer te krijgen. Simpel gezegd heb je bij een hypomanie wel manische of euforische gevoelens maar heb je jezelf nog dusdanig onder controle dat je er nog niet naar gaat handelen. Dat doe je als je niet op tijd ingrijpt bij een manie wel.

Dat wilde ik dus voortaan graag voorkomen door erover te schrijven. En misschien hebben lotgenoten er ook wat aan, dacht ik. Nanowrimo was er ideaal voor. Ik kreeg mijn boek zo goed als af, maar toen ik in het voorjaar wilde gaan herschrijven, kreeg ik toch weer een hypomanie voor mijn kiezen. Niet heel ernstig en ik was er razendsnel bij. Dat geeft de burger moed, maar ik besloot mijn boek toch even te parkeren. Ook omdat het druk was/is op het werk en er nog een boek vertaald moest worden waar een deadline voor was. Die deadline hebben we gelukkig gehaald en het boek is inmiddels verschenen.

Tussendoor schreef ik op basis van mijn ervaringen in het voorjaar nog een paar hoofdstukken en mijn boek en sinds gisteren ben ik weer officieel met Nanowrimo aan de slag. Ik heb een hoofdstuk toegevoegd waarin ik iets beschrijf wat me heel wat ellende had kunnen bespraken, als ik me er maar eerder van bewust was geweest.

Maar dat is natuurlijk ook een doel van boek: mijn lessen dusdanig opschrijven dat anderen die mijn problemen tegenkomen weten wat ze kunnen doen om ze te komen. Niet omdat ik de wijsheid in pacht heb maar omdat ik hoop dat wat ik schrijf anderen aan het denken zet over hoe zij omgaan met hun bipolaire stoornis of die van hun naaste. Want, ik weet dat het vervelend is, maar je zult er toch af en toe over na moeten denken. En misschien helpen de ervaringen van een lotgenoot dan wel.

~~~

Afbeelding van Mystic Art Design via Pixabay

Een gedachte over “De Nanowrimo-kop is er weer af”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.