Hoort er een plaatje bij?

Bij het bloggen heb ik me tot nu toe vooral geconcentreerd op teksten. Ik heb niet zo veel met beeld, maak ik mezelf wijs. De voorbije weken ben ik echter steeds meer het belang van het beeld in gaan zien. Volgens Mark Tigchelaar zijn beelden de taal van het geheugen. Als je informatie omzet in een beeld onthoud je die veel beter. En daarbij: hoe gekker het beeld, des te groter is de kans dat je het onthoudt.

Maar tekst en beeld hoeven niet per se iets met elkaar te maken te hebben. Lezers onthouden krantenberichten die naast een advertentie staan beter dan als er geen beelden in de buurt staan.

Dat heeft me toch aan het denken gezet. En daarnaast natuurlijk de overweging dat een plaatje erbij het misschien ook nog makkelijker leesbaar maakt, dat lees ik tenminste regelmatig.

Gekrabbel in de marge

Lezen, weten en niet vergetenDe kans bestaat dat ik ga krabbelen in de marge van mijn aantekeningen want ook hier geldt blijkbaar dat een tekening zorgt voor beter onthouden. Een simpel krabbeltje volstaat daarvoor blijkbaar, het hoeft echt geen nieuwe Rembrandt te zijn.

Ondertussen ben ik aan het nadenken over wat ik wil leren en wat ik daarvan hier op dit blog ga delen. Ik ben een beetje aan het spelen met web development, maar ik kan me niet voorstellen dat uitleg over document.getElementById of de for en while loop hier nou zo interessant zijn.

Het boek British Children’s Fiction in the Second World War van Owen Dudley Edwards staat bol van de verwijzingen Biggles en ander werk van Johns maar is met 744 pagina’s wel dusdanig dik dat het vooral op de boekenplank staat. Maar wie weet ooit voor een serie in Biggles News Magazine.

Gelukkig heb ik ook ideeën over wat hier wel komt. Daarover zondag meer. Eerst nog wat ophaaloefeningen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.