Voorbereid aan de goede voornemens beginnen

Deze blogpost is deel 1 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

Goede voornemensDe maand is nog niet voorbij maar ik kan al wel zeggen dat het me goed is bevallen: een maand lang met één thema bezig zijn. Ik heb het gevoel dat ik nu echt aan de slag ben met waar ik anders alleen maar vluchtig over lees. Ik had die ervaring natuurlijk al in de maand dat ik meedeed met Peter Pellenaars’ reeks over Mastering the art of change van Leo Babauta.

Maar ook nu ik het min of meer op eigen kracht doe, bevalt het me uitstekend. De voorbije weken ben ik bezig geweest met de MOOC Learning how to learn en met het boek Lezen, weten en niet vergeten. Qua onderwerp liggen ze in elkaars verlengde en ik zag er dan ook een soort tweecomponentenlijm in. En laat dat in de MOOC nu ook aan de orde zijn gekomen als slimme leerstrategie.

Iedere maand een thema

Het is me dus goed bevallen, vandaar dat het mij interessant lijkt om iedere maand met een soort leerzaam thema bezig te zijn. Waarom een maand? Een maand geeft de tijd om met een onderwerp de diepte in te gaan, een verkenning te doen die antwoord kan geven of ik verder wil met het onderwerp. Al snap ik natuurlijk ook wel dat een maand te kort is om de stof van binnen en van buiten te doorgronden. Maar ook een maand omdat een maand de tijd is die je nodig hebt om ergens een (dagelijkse) gewoonte te maken.

Ja, ik weet dat dit een beetje lijkt op het Sea change programma van Leo Babauta, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen. Het leek mij een aardig idee om te kijken hoe ver ik op eigen kracht kan komen.

Het boek was nog niet uit

Toen Peter stopte met zijn reeks over Mastering the art of change vond ik dat jammer. Hij had immers nog lang niet het hele boek behandeld. Gelukkig viel het e-book onder het uncopyright en was Peter zo vriendelijk het mij te mailen. En aangezien we alweer bijna aan de laatste maand van 2015 beginnen, lijkt het mij leuk om te kijken wat Babauta schrijft over het afleren van slechte gewoontes.

Daar wil ik de komende maand dan over schrijven – waarschijnlijk in een frequentie van om de dag een post – zodat ik goed voorbereid aan mijn goede voornemens kan beginnen. Het is me door de MOOC al enigszins gelukt om bepaalde vervelende gewoontes te beteugelen maar helemaal genezen ben ik er nog niet van.

Door erover te bloggen hoop ik meteen een stok achter de deur te hebben. Als je zin hebt om mee te doen, ben je natuurlijk van harte uitgenodigd.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

4 gedachtes over “Voorbereid aan de goede voornemens beginnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.