Je schuldig voelen als het niet lukt

Deze blogpost is deel 16 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

field-533541_640

Eén van de belangrijkste redenen waarom het aanleren van nieuwe gewoontes mislukt of waarom die slechte gewoonte zo hardnekkig blijkt, is dat je je schuldig voelt omdat het niet lukt, omdat je je een aantal dagen niet aan je nieuwe voornemen hebt gehouden. En dat je dan daarin blijft hangen.

Zo heb ik vorige week drie dagen niet geblogd. Daar voelde ik me best schuldig over maar ik had nu eenmaal beloofd dat ik deze maand Mastering the art of change zou bespreken vanaf het punt waar Peter afhaakte. Met als doel om goed voorbereid aan de goede voornemens voor het nieuwe jaar te beginnen, ook als het erom ging een gewoonte af te leren. Dat komt komende week aan de orde.

Ik had dus een belofte gedaan en realiseerde me ook hoe leerzaam en prettig ik bloggen vind. Waarom zou ik me dat plezier ontzeggen omdat het een paar keer niet gelukt was?

Leer van je fouten

Je hebt immers vast goede redenen gehad om met je gewoonte te willen beginnen. Denk aan hoe je voelde tijdens het uitvoeren van je gewoonte. Dat gevoel kun je terugkrijgen. Je gewoonteplan kan je daarbij helpen. Ik verklap alvast dat het kritieke punt bij 4 weken (of een maand) ligt. Ergens zo lang dagelijks mee bezig zijn ervoor zorgt dat het een gewoonte wordt. Probeer die 4 weken dus te halen.

Maar nou heb ik een paar dagen ‘verzaakt’ en voel ik zo schuldig…

… dat ik niet meer durf te beginnen, want ik ben finaal mislukt! – Nee, maar ook daarover komende week meer.

De oplossing die Leo Babauta aanreikt is simpel:

Wat zijn een paar dagen in een heel jaar?

Met andere woorden: een schuldgevoel gaat over de korte termijn, kijk naar de langere termijn. Als jij gezonder wilt gaan eten en je hebt dat een tijdje volgehouden maar nu heb je een paar dagen grandioos zitten snacken, dan is dat geen enkele reden om niet terug te keren naar je glas water en groentes. Wat wel belangrijk is: bekijk waarom je van je gewoonte afgeweken bent. Waar kun je je gewoonteplan misschien aanpassen? Als je iemand hebt die je ondersteunt tijdens je gewoonteverandering, bespreek dit dat dan met hem of haar.

Voel je dus vooral niet schuldig als je je gewoonte paar dagen niet hebt uitgevoerd, maar bekijk het op de lange termijn. Wat voor schade kan het opleveren als je schuldig gaat voelen? Probeer in plaats hiervan te leren en je gewoonte weer op te pakken.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.