Laat het samenkomen

Deze blogpost is deel 25 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

knitting-404701_640

Dit is mijn laatste blogpost over het boek Zen habits – Mastering the art of change van Leo Babauta. Niet dat ik er klaar mee ben – integendeel, ik ben van plan de methodieken die hij beschrijft en die zowel voor Peter Pellenaars als voor mij reden waren voor een serie blogposts, te blijven toepassen.

Ik heb me de afgelopen maanden diverse nieuwe (dagelijkse) gewoontes eigen gemaakt en hoewel ik dit typ zonder hoorapparaten in heb ik er alle vertrouwen in dat het mij ook gaat lukken slechte gewoontes af te leren.

Het boek is nog steeds niet uit

De methodes blijf ik dus toepassen maar ik stop met erover te bloggen, al zal ik in ieder geval 4 weken lang mijn Zen habits Stop plan blijven invullen. Maar ik heb nog niet alle hoofdstukken behandeld. Van de zes hoofdstukken uit het zesde en laatste deel van het boek behandel ik hieronder slechts het eerste hoofdstuk waarin de belangrijkste onderdelen uit zijn methode samenkomen. Van de andere vijf hoofdstukken geef ik kort aan wat erin wordt behandeld.

Hopelijk niet nodig

De titel van part VI is The Change Process & Life Problems. Op zich interessant maar op dit moment voor mij (gelukkig) minder relevant. Vandaar dat ik er verder hier nu niet op inga, ook omdat ik al een maand over dit boek aan het bloggen ben. Ik neem nog wel even hoofdstuk 37 mee, een samenvattend hoofdstuk. Dat blijkt ook wel uit de titel: The Zen Habits Method. In het hoofdstuk staat nog een kortere samenvatting van de methode, die ik indachtig Babauta’s uncopyright overneem.

De Zen habits methode, kort samengevat:

1. Spotlight: Be mindfully in the moment.
2. Plum Blossoms: See everything as change (impermanence), and embrace it.
3. Create a Space: Deal with things as they come, one at a time.
4. Mind Movie: Don’t be attached  expectations and ideals.
5. Grow a Plant: Focus on Intentions, without attachment to Outcomes.
6. Childish Mind: Let go of the Self that wants the ideals.
7. See the Mountains: With Appreciation and Gratitude.
8. Dewlike Life: Don’t waste a moment.

Leo Babauta, Mastering the art of change, p. 170.

Of nog korter in een gedichtje:

Be in the moment, embracing life’s impermanence
Deal with things as they come, without expectations,
without ego
With good intention, appreciation and gratitude
Without wasting a moment

Leo Babauta, Mastering the art of change, p. 171.

Na deze korte samenvatting volgt een iets uitgebreidere behandeling, maar daar hebben we al heel wat blogposts aan besteed, dus ik hoop dat voor hier bovenstaande volstaat.

De Zen habits methode en levensproblemen

Babauta wil in part VI vooral laten zien dat de Zen habits methode ook in te zetten is voor grote levensveranderingen, zoals een verhuizing (hoofdstuk 38), een verlies (hoofdstuk 39), gezondheid (hoofdstuk 40), frustraties over anderen – realiseer je dat je het gedrag van de ander niet in de hand hebt, maar wel jouw reactie daarop – (hoofdstuk 41) en ontevredenheid over jezelf – een veelvoorkomend probleem dat gedragsverandering lastig maakt. Het gaat erom dat leert jezelf te zien zonder het filter van de Mind Movie (hoofdstuk 42).

Ik sluit af met een citaat uit hoofdstuk 42:

With practice, you can learn that you are good enough. Perhaps not good enough to achieve some fantasy success, but good enough for yourself, in this moment. Sit for awhile without going to check on anything, without doing anything useful, just sit and notice everything around you. Sit and notice yourself. See that you’re sufficient, right now.

Leo Babauta, Mastering the art of change, p. 201.

Dat was het.

Het was voor mij een mooie reis. Ik wil je bedanken voor het lezen van deze of andere blogposts. Ik hoop dat het jou ook lukt gewoonteveranderingen tot stand te brengen, mocht je dat willen. En voor het geval je interesse hebt in het boek, het valt dus onder het uncopyright en vragen staat vrij. Bovendien heeft Babauta deze maand een gewijzigde, dunnere editie van het boek uitgebracht.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

Een gedachte over “Laat het samenkomen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.