Leg je/het vast

Deze blogpost is deel 8 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

Kladblok

Vandaag even een korte blogpost. Ik wil graag eerst Mastering the art of change uitlezen voor ik er verder over blog. Hier en daar zit wat overlap met Learning how to learn en daarom lijkt het we handig om te weten waar Babauta naar toe gaat en waar hij wat bespreekt.

Een belangrijk punt dat ik tot nog toe niet heb benadrukt, wil ik nu wel onder de aandacht brengen. Babauta vraagt bij zijn opdrachten aan het eind van ieder hoofdstuk steeds om je bevindingen over die opdrachten op te schrijven. Ik wil je vragen dat ook te doen.

Dat heeft een aantal redenen:

  • Als je opschrijft, dwing je jezelf ergens actiever mee bezig te zijn dan wanneer je er alleen maar over nadenkt.
  • Je ziet concreet wat je aan het doen bent.
  • Je kunt gemakkelijker terugkijken waardoor het eenvoudiger is om over tijd te vergelijken.
  • Je ziet afwijkingen – zowel positief als negatief.
  • Doordat je sneller veranderingen ziet, kun je sneller ingrijpen.

Als voorbeeld. Toen ik vijf en een half jaar geleden wilde gaan afvallen besloot ik iedere week op de weegschaal te gaan staan. Maar niet alleen dat, ik besloot ook iedere keer mijn gewicht en later ook mijn vetpercentage te noteren in een Word-document. Dat doe ik nog steeds en ik ben ervan overtuigd dat dat er mede voor heeft gezorgd dat ik – heel wat lichter – op gewicht kan blijven. Ik zie het namelijk meteen als er een stijgende lijn inzit en weet dan meteen dat ik een aantal weken op moet letten.

Zoek dus een goede kladblok of iets dergelijks en leg je veranderingsproces vast. Dan gaan we morgen weer echt verder met wat Leo Babauta te zeggen heeft.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

Een gedachte over “Leg je/het vast”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.