Nu in de bioscoop: jouw Mind Movie

Deze blogpost is deel 7 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

Mind Movie

Ambities kun je Leo Babauta in Mastering the art of change niet ontzeggen:

What I’ve learned is that pretty much all of these problems are really just one problem—the One Problem we talked about in the Introduction. And if we can get to the heart of that one problem, we can learn to deal with any problem.

Leo Babauta, Mastering the art of change p. 105.

Ik hoop dat het mij aan de hand van het boek gaat lukken die ambities waar te maken. Maar wat is dat Ene Probleem dan? Dat is de Mind Movie. We hebben het al over verhalen rondom je (slechte) gewoontes gehad. Dat was behalve op Babauta ook gebaseerd op Learning how to learn. De Mind Movie kun je zien als de overtreffende trap van die verhalen: het ideale plaatje van jouw leven.

Het is de kunst deze Mind Movie te zien

Babauta beschrijft in de inleiding van het boek dat hij pas succesvol werd in gedragsverandering toen hij achter het bestaan van deze Mind Movie kwam. Hij wilde stoppen met roken en beginnen met hardlopen maar het lukte maar niet. Dan besluit hij zijn gedachten in de gaten te gaan houden. En zijn verstand zegt steeds dat die ene sigaret geen kwaad kan, dat hij best even mag genieten.

De Mind Movie werkt tegen ons

Op het moment dat je je realiseert dat er constant een Mind Movie in je hoofd draait, kun je verder. Je kunt de Mind Movie toetsen aan de realiteit. Toen Babauta dat ging doen zag hij in dat het leven zonder sigaretten ook mooi was.

Waarom we vasthouden aan onze Mind Movie

De Mind Movie is gebaseerd op angst. In het ideale beeld dat we van onszelf hebben, kennen we we geen onzekerheid, hebben we geen pijn, zijn we succesvol en een goed mens. Aan alles wat daarvan afwijkt hebben we door onze Mind Movie een hekel. Veranderingen? We moeten er niets van hebben, laat alles maar fijn bij het oude. Het is goed zo.

Dat maakt veranderingen lastig. Het brengt immers veel onzekerheden mee. Het haalt je uit je comfortzone. Eigenlijk zijn we bang voor veranderingen. Maar het leven is veranderlijk. Kijk daarom naar de realiteit, het echte leven en niet naar de projectie die je daarvan in je hoofd hebt gemaakt.

Eergisteren heb je al gekeken naar het verhaal (tijdstippen, patronen) van je slechte gewoontes. Ga nu een stapje verder en probeer na te gaan welke Mind Movie er achter deze slechte gewoontes schuilgaat.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

4 gedachtes over “Nu in de bioscoop: jouw Mind Movie”

  1. Heel eerglijk gezegd snap ik niet goed wat er met mind movie bedoeld wordt. Als dat het ideale leven is dan is dat toch juist motivatie in plaats van dat het tegen ons werkt. Het ideaal moedigt niet aan om door te gaan met roken maar laat juist zien dat het zonder ook heel goed kan. Dus hoe dat nou tegen kan werken, wordt mij niet helder uit je tekst. Wat ontgaat mij?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.