Maak er (g)een gewoonte van

The power of habit Good habits, bad habits

Eén van de mooie dingen aan het feit dat ik sinds begin dit jaar intensiever werk met dagelijkse gewoontes, is dat ik meer lees. Daar ben ik echt blij mee want wat realiseer ik me achteraf hoezeer ik het lezen heb gemist. Het brengt me nu zo veel plezier. En ik heb het idee dat ik er nog van leer ook, deels omdat ik fictie en non-fictie afwissel maar zelfs omdat ik bij de fictie ook weer over dingen lees waar ik meer vanaf wil weten.

Maar door dat succes van mijn gewoontes heb ik zoals ik al eerder zei een enorme interesse gekregen in gewoontes. Wat zijn ze? Hoe werken ze? Waarom werken ze? Is er verschil tussen goede gewoontes en slechte gewoontes? Hoe kom je van slechte gewoontes af? Ik ben – al zeg ik het zelf – al redelijk goed met gewoontes maar het kan altijd beter. Daarom heb ik vorige week onderweg naar huis in de trein in twee dagen de previews gelezen van Good habits, bad habits van Wendy Wood en van The power of habit van Charles Duhigg uit 2012. Het boek van Wood is van vorig jaar. Ik had het een tijdje geleden al over de Nederlandse vertaling die mij niet helemaal goed gekozen leek: Gelukkig met gewoontes. Omdat het boek van Duhigg ouder is ben ik daar inmiddels gisteren mee begonnen, maar niet nadat ik dit weekend de reeks van Peter Pellenaars over Zen habits. Mastering de art of change van Leo Babauta had gelezen. Ik ben van plan komend weekend mijn eigen vervolgserie over dat boek ook weer te lezen en misschien wel het boek zelf ook weer te herlezen.

Misschien was het omdat ik nieuwsgierig ben maar zowel het nieuwere boek van Wendy Wood als dat van Duhigg lazen voor mij als pageturners. En dat van Duhigg leek ook in te gaan tegen wat ik bij Babauta las. Dat wil ik dus graag weten. En zijn beide hierboven afgebeelde boeken net zo praktisch als dat van Babauta?

Ga ik de code van gewoontes nu helemaal kraken? Je gaat het hier op dit blog lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.