Programmeren maar niet echt?

Deze week mocht ik weer een klein beetje programmeren. Nou ja, programmeren is voor puristen misschien een groot woord want ik moest iets maken in html en css. En html staat natuurlijk voor hypertext markup language. Css overigens voor cascading style sheet, watervalstijlbladen. Met html markeer je de betekenis van een element van een website. Iets is bijvoorbeeld een alinea, <p></p>, een link <a></a> of kop<h1></h1> En hoe je die elementen dan opmaakt, bepaal je met css. Voorbeelden van hoe je met css de layout van een pagina bepaalt, kun je zien in de css zen garden.

En ik mag ook een klein beetje gaan programmeren met de Biggles site. Die is oorspronkelijk gebouwd in 1996, nog in De Digitale Stad en was rond 2000 grotendeels voltooid. En rond die tijd nog een eervolle vermelding gekregen van de BBC. Overigens allemaal de verdienste van Dirk Edel en wijlen Marvel Wagenaar. Het was ook echt een site van die tijd. Gebouwd voor een scherm van 1024 bij 768 pixels. De mobiele telefoon bestond al wel maar je kon er alleen maar mee bellen en sms’en. En een tablet was nog gewoon een ander woord voor een pil. De site was dus gemaakt voor één scherm en bevatte veel tabellen omdat dat lekker overzichtelijk uitzag op dat ene scherm.

Maar tegenwoordig kijk je (vooral ook) met je mobieltje op internet. En dan zien al die tabellen er dus knap waardeloos uit. Aan mij dus nu de uitdaging er toch iets van te maken dat op werkbaar is op het huidige veelvoud van schermen. Dus daar ligt de komende tijd nog een mooie uitdaging. Als ‘programmeur’ en als blogger.

De uitdaging is tweeledig

Ten eerste moet de pagina inhoudelijk weer bij de tijd gebracht worden en wel op zo’n manier dat die voortaan ook gemakkelijk is bij te houden. En daar komt mijn rol als schrijver/blogger mooi van pas.

Ten tweede moet de site dus technisch zo in elkaar zitten dat deze er op alle schermen goed uitziet. Dat houdt dus in dat de tabellen op alle schermen werken (Responsive Web Design heet dat) en dat de afbeeldingen voldoen aan de huidige standaarden. Ik kan me zo voorstellen dat je tegenwoordig wat grotere en mooiere afbeeldingen kunt gebruiken (want je kunt desnoods per scherm een aparte afbeelding laden) dan 25 jaar geleden.

Al met al lijkt het me een leuk klusje zo rond de Kerstdagen.

~~~

Afbeelding van ElisaRiva via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.