Stoppen met een slechte gewoonte (2 van 2)

Deze blogpost is deel 20 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

hand-1013521_640

Gisteren besprak ik de eerste 5 stappen die je volgens Leo Babauta kunt zetten om een slechte gewoonte af te leren. Vandaag kijken we naar de 5 andere stappen en tot slot nog naar 2 onderliggende oorzaken van een slechte gewoonte.

  1. Zoek vervangingen. Als je je triggers hebt geïnventariseerd, dan kun je op zoek naar vervangingen voor die handeling die voorafgaan aan jouw slechte gewoonte. Op die manier doorbreek je je natuurlijke ba-PUM hartslag van jouw slechte gewoonte. Wat voor een goede gewoonte geldt, geldt ook voor een slechte.
  2. Zorg voor herinneren. Hang zichtbare herinneringen op dat je op dat je met gewoonte X stopt.
  3. Probeer geleidelijk af te bouwen. Zelf kies ik ervoor om ineens te stoppen maar volgens Babauta is er nu wetenschappelijk bewijs dat geleidelijk stoppen ook helpt. Iedere dag een sigaret minder of om de andere dag snoepen (als je het dagelijks deed dan). Of als jouw slechte gewoonte meerdere triggers kent, beginnen met het uitbannen van 1 trigger en van daaruit verder.
  4. Leer van fouten, want stoppogingen zijn voor iedereen moeilijk. Maar mocht een keer niet gaan zoals je gedacht had, kijk dan wat er misging en kijk wat je kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen. Als het een keer misgaat is er zeker geen reden om op te geven.
  5. Kijk naar je verlangen naar je slechte gewoonte en vertraag. Deze methode kwam ook naar voren bij Learning how to learn als strategie tegen uitstelgedrag. Deze methode is er op gebaseerd dat het verlangen naar een slechte gewoonte – of in het geval van studeren: iets anders te gaan doen – vanzelf verdwijnt als je er niet onmiddellijk aan toegeeft. Ik heb deze methode al een tijdje in gebruik en hij werkt goed.

Omdat het nogal wat stappen zijn, raadt Babauta het niet aan om te beginnen met het afleren van slechte gewoontes. Zelf heb ik al een halfjaar ervaring met het aanleren van goede gewoontes, dus ga ik wel een slechte gewoonte afleren. Iets waar Babauta trouwens ook achter staat.

2 dieperliggende oorzaken van slechte gewoontes

Waarom zijn slechte gewoontes zo hardnekkig?

Most people aren’t aware of the simple reason: We don’t know how to cope with stress and boredom in a healthy way.

Leo Babauta, Mastering the art of change p. 152.

Slechte gewoontes worden dus veroorzaakt doordat we niet op een gezonde manier met stress en verveling om kunnen gaan. Roken, junkfood eten, nagels bijten, enzovoort zijn daarop terug te voeren. Babauta stelt voor om op een positieve manier om te gaan met stress en verveling. Bijvoorbeeld door:

  • wandelen/rennen/zwemmen/fietsen
  • Opdrukken
  • Yoga, meditatie
  • Met je kinderen spelen
  • Opruimen

De lijst in het boek is langer maar het gaat om het idee en je kunt zelf van ook mogelijkheden bedenken om slechte gewoontes door positieve te vervangen.

Nog een woord van aanmoediging van Leo Babauta:

It’s OK to have painful or uncomfortable feelings. If we realize that they’re not horrible and that they’re impermanent, we don’t have to cope with them in unhealthy ways.We don’t have to add to our suffering by using bad habits to avoid the pain.

Leo Babauta, Mastering the art of change p. 153.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

Een gedachte over “Stoppen met een slechte gewoonte (2 van 2)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.