Wat gebeurt er als je het gewoon negeert?

Deze blogpost is deel 3 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

Gewoontes

Na wat ik gisteren schreef gaan we uiteraard ook vandaag nog niet beginnen. De kans op succes wordt volgens mij een stuk groter als je goed voorbereid en gemotiveerd begint. Wat ook helpt is iemand om het samen mee te doen, of nog beter: iemand voor wie je het doet.

Deze reeks borduurt voort op wat Peter afgelopen zomer schreef. Mijn aanvulling blijft nog wel een tijdje op internet staan en met goede voornemens kun je ook beginnen op een andere datum dan 1 januari. Als je dus nog niet meegedaan hebt met Peter kun je natuurlijk rustig eerst zijn reeks doorwerken, je Zen habits plan maken en later hier weer aansluiten.

Vanwaar die inleiding?

In de eerste plaats omdat ik nog niet ver genoeg gevorderd ben in het boek van Babauta om al iets nieuws toe kunnen voegen. Maar vooral omdat Peter prima beschrijft hoe je je een nieuwe gewoonte succesvol eigen kunt maken. Daarbij wil ik wel benadrukken dat het van belang is om de tijd te nemen om de gewoonte aan te leren. Babauta stelt voor dat je per dag een hoofdstuk uit het boek doet. En er zijn iets meer dan veertig hoofdstukken, waarvan de laatste paar samenvattingen zijn.

En natuurlijk is het handig om voor iets af gaat leren te weten hoe je iets aan kunt leren. Als je een gewoonte afleert, leer je misschien eigenlijk wel een nieuwe gewoonte aan.

Wat ik daarmee bedoel?

Een slechte gewoonte is vaak een reactie op iets wat je eigenlijk wilt doen, maar waar je om de een of andere reden tegenop ziet: je vindt het moeilijk, het is veel werk, het is vermoeiend en ga zo maar daar. Kortom, je ziet er als een berg tegenop en gaat liever iets leuks doen. Je stelt nog even uit tot de deadline naderbij is. In mijn studietijd heette dat sogen, oftewel studie ontwijkend gedrag vertonen. We waren er goed is, maar de meesten van ons haalden toch onze bul.

Herkenbaar?

Peter beschreef de strijd met het fenomeen al heel beeldend, maar ik kon er toch op terug omdat het een kantelpunt is waar ik zelf vaak vol goede bedoelingen toch in een slechte gewoonte verval. Babauta geeft hiervoor een tip: probeer je bewust te worden van het moment dat je in die slechte gewoonte gaat vervallen. Probeer dat moment voor te zijn en geef niet toe aan wat je als ontwijkend gedrag wilde gaan doen.

Je hoeft niks te doen

Maar probeer je wel bewust te worden van wat er met je gebeurt als je op dat kantelpunt niet toegeeft. Morgen meer.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.