Wat ik aan gewoontes te danken heb

Deze blogpost is deel 2 van 26 in de reeks Gewoontes

Vandaag maar een kort berichtje denk ik. Ik wilde voor ik in het weekend echt tot de kern van de zaak doordring vandaag en morgen stilstaan bij wat ik aan gewoontes te danken heb. In tijden zoals deze wil ik naast alle ellende die je hoort ook stilstaan bij positieve dingen. Je mag ook je zegeningen tellen, vind ik.

En de meeste van mijn gewoontes zijn zegeningen; natuurlijk heb ik ook slechte gewoontes maar die bewaar ik lekker voor later. Nu eerst wat ik te danken heb aan goede gewoontes:

  • Acht vertalingen vanaf 1999 and counting. Die acht vertalingen zijn er vooral gekomen omdat het mij lukte tijdens het vertaalproces er gewoon iedere dag voor te gaan zitten. Het eerste boek verscheen weliswaar op 16 juni 2001 maar ik begon er al al in september 1999 aan en was er bijna dagelijks mee bezig met een pauze van een klein jaar toen Marvel een uitgeverij zocht.
  • Bijna al mijn college-aantekeningen uitgetypt. Wie mijn handschrift kent begrijpt waarom. Ik had vanaf de eerste collegedag de gewoonte om dezelfde avond nog mijn aantekeningen van de colleges uit te typen. Behalve dat het ervoor zorgde dat me meteen duidelijk werd of ik de collegestof begreep had het effect dat ik een vraagbaak werd voor medestudenten.
  • Elke dag wandelen vanaf 6 juni 2015. Heerlijk gewoon.
  • Elke dag met programmeren bezig zijn tijdens mijn omscholing tot web developer in 2016/2017.
  • Elke dag leerstof gespreid herhalen met Anki, tijdens mijn opleiding en nog een half jaar daarna. En weer vanaf augustus vorig jaar.
  • Elke dag lezen vanaf begin dit jaar.

Er valt misschien iets op. Mij wel: ik was al voor ik met Peter mee ging doen een gewoontedier maar besefte dat toen nog niet. In 2012 gebeurde er iets wat een breuklijn veroorzaakte. Daarover morgen meer.

En mocht je nou denken: dat lukt mij allemaal nooit. Laat ik je geruststellen, zo moeilijk is het niet, jij kunt het ook en het heeft waarschijnlijk veel minder met wilskracht en doorzettingsvermogen te maken dan je denkt.

Achtergrond

In 2015 deed ik mee met een blogreeks van Peter Pellenaars over Zen Habits – Mastering the art of change. En ik schreef eind dat jaar een vervolgreeks over hetzelfde boek. Gewoontes bleken de afgelopen jaren nogal een invloed op mij te hebben gehad. Daarom nu een hernieuwd onderzoek met daarbij ook de boeken The power of habit van Charles Duhigg en Good habits, bad habits van Wendy Wood.

~~~

Afbeelding van Waltteri Paulaharju via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.