Nou ja, woord vooraf, ik heb het er de laatste tijd vaker over gehad maar door de hele situatie rond het coronavirus heb ik behoorlijk wat tijd over en gelukkig heeft Elja een goed idee. Ik ga de komende tijd proberen dagelijks te bloggen. En dus over een onderwerp dat daar wel bij past: gewoontevorming. Ik wil echt uitzoeken hoe het werkt en waarom. Voor mij is het een onderwerp van belang en ik zal de komende tijd waarschijnlijk ook wel uit gaan leggen waarom. Ik zeg ‘waarschijnlijk’ omdat ik van dag tot dag wil kijken waar ik zin in heb om over te bloggen, hetgeen series, of – erger nog – cliffhangers overigens niet uitsluit.
Daar heeft Charles Duhigg in The power of habit namelijk een handje van. Het boek is niet helemaal wat ik ervan verwachtte maar het is wel beter dan ik gehoopt had. Ik kan het iedereen die van verhalen of van thrillers en detectives houdt, warm aanbevelen. Spannend en waargebeurd. En nuttig, daar ben ik van overtuigd.
Daarnaast staat Good habits, bad habits van professor Wendy Wood op het programma en keer ik waarschijnlijk ook terug naar Zen habits: mastering the art of change van Leo Babauta waar zowel Peter als ik eerder al uitgebreid over blogden.
Waarom deze interesse in gewoonte?
Ik heb het gevoel dat het mij de afgelopen jaren geholpen heeft. Op momenten waarop ik niet alert was maar die ik misschien wel voor had kunnen zijn. En dat zijn momenten waar anderen ook voor kunnen komen te staan. Omdat ik via Peter de ‘gewoontemethode’ ken, kwam ik vorig jaar en begin dit jaar op het idee deze wat intensiever in te zetten.* Je hebt vast al begrepen dat het hielp. Al werd het vorig jaar met een aantal andere factoren wat veel en leverde het me 2,5e maand later een manie op. Dit jaar kwam ik beter beslagen ten ijs. Maar daar komt kom er een later blog nog op terug; het punt is dat het helemaal niet gek is dat jij je in dezelfde situatie bevindt of gaat bevinden als waar ik me begin dit jaar of vorig jaar in bevond, en je kent deze methode niet. Dan heb je een probleem want dan voel je je miserabel en krijg je veel minder gedaan. Al moet daar wel bijgezegd worden dat er begin dit jaar nog iets meespeelde – daarover misschien later ook meer – maar ik heb de methode vorig jaar dus ook al eens tegen dit euvel ingezet. Met succes.
Daat gun ik anderen dus ook… En je gaat misschien wel leren hoe je van je smartphoneverslaving afkomt.
* Om het nog wat lastiger te maken: je moet je ook realiseren dat je deze methode op deze specifieke manier – waarover later meer – in kunt zetten; dat duurde bij mij dus ook 3,5 jaar.
Achtergrond
In 2015 deed ik mee met een blogreeks van Peter Pellenaars over Zen Habits – Mastering the art of change. En ik schreef eind dat jaar een vervolgreeks over hetzelfde boek. Gewoontes bleken de afgelopen jaren nogal een invloed op mij te hebben gehad. Daarom nu een hernieuwd onderzoek met daarbij ook de boeken The power of habit van Charles Duhigg en Good habits, bad habits van Wendy Wood.
~~~
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay