Wat is een gewoonte?

Wat is het verhaal van jouw (slechte) gewoonte?
Wat is het verhaal van jouw (slechte) gewoonte?

We stippen vandaag nogmaals het thema zichtbaarheid aan. We hebben het er gisteren en eergisteren al over gehad omdat ik het erg met Leo Babauta eens ben dat een groot en belangrijk deel van (slechte) gewoontes zich onzichtbaar afspelen.

Al het goede in drieën (hoop ik). Daarom  ga ik vandaag kijken naar wat een gewoonte nou eigenlijk is. Ik maak daarbij voor een stuk ook gebruik van mijn vers opgedane kennis tijdens Learning how to learn – je had al begrepen dat ik de cursus een aanrader vind.

4 elementen

Volgens Learning how to learn bestaat een gewoonte uit de volgende vier elementen:

  1. Signaal
  2. Ritueel
  3. Het geloof
  4. De beloning

Laten we die vier elementen van wat dichterbij bekijken. Ze kunnen allemaal twee kanten op – een belangrijke reden dat ik ze hier aanhaal. Je kunt deze elementen namelijk gebruiken om een goede gewoonte mee te versterken. Peter deed dat bijvoorbeeld al met zijn verhaal over triggers. En het is niet voor niets dat je je elke dag als je nieuwe gewoonte succesvol hebt uitgevoerd een kleine beloning mag geven en na een week een grotere.

Helaas werkt dit ook voor slechte gewoontes

Soms zit ik ’s avonds televisie te kijken en zeker als mijn smarthone dan aan de lader hangt, krijg ik de neiging om te snacken. Of ik krijg ik trek in een biertje. Ik geloof dat ik dat wel verdiend heb na een dag of een week (ik drink eigenlijk alleen bier in het weekend).

Waar het om gaat is dat zowel goede als slechte gewoontes dit patroon met de vier elementen volgen. Het kan uitgelokt worden door een tijdstip, locatie of situatie  – op vrijdagavond met vrienden naar de kroeg, bijvoorbeeld.

Maak het zichtbaar

Als je door hebt dat gewoontes altijd een bepaald patroon volgen, kun je erop bedacht zijn. Als jij het ritueel van je slechte gewoonte scherp in het vizier hebt, kun je gemakkelijker actie ondernemen – of juist geen actie ondernemen als je iets wilt afleren.

Een eenvoudig voorbeeld daarvan is natuurlijk dat je tijdens het boodschappen doen beter geen snoep in huis kunt halen als je wilt voorkomen dat je ’s avonds aan de chips zit.

Maar dat is allemaal voor later zorg. Voor nu hoef je alleen nog maar waar te nemen. Je had al een gewoonte gekozen om af te leren. Probeer de gewoonte de komende dagen in beeld te krijgen. Vertel (aan de hand van de vier elementen) het verhaal dat jij jezelf hebt wijsgemaakt over deze gewoonte.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.