Welke geschiedenis wil ik vertellen?

Geschiedenis is altijd een van mijn favoriete vakken geweest. Ja, computers en zo vond ik ook wel interessant maar wiskunde en ik zijn nooit vriendjes geweest. Nou ja, op een korte periode in de brugklas na. Wij waren proefkonijnen omdat er nog niet altijd nieuwe methodes waren gekozen voor de basisvorming die net was ingegaan. Zo ook voor wiskunde; we kregen een paar maanden een methode op proef en iedereen haalde tienen, bij wijze van dan maar je begrijpt het idee, dus de docenten schakelden weer gauw over op de oude methode. En daar gingen mijn cijfers weer.

Maar geschiedenis dus. Dat heeft altijd mijn interesse gehad en heeft dat nog. Daarom zat ik te denken om wat vaker geschiedenis aan de orde te laten komen hier. Ik weet nog niet precies in welke vorm maar ik speel met de gedachte. Het grotere geheel, het kleine verhaal. Eigenlijk kun je overal wel geschiedenis van maken. Wat mij er zo in aanspreekt, is dat het bij uitstek draait om verhalen.

Ongetwijfeld kun je van wiskunde ook prachtige verhalen vertellen. Het verhaal van de toepassing van wiskunde; de dingen die door wiskunde logisch toe te passen uitgevonden zijn, het tragische verhaal van Alan Turing. Ik wil maar zeggen, Wiskunde is een groot vat vol verhalen, en zeker niet niet alleen die van Ionica Smeets.

Het gaat wat mij betreft om het verhaal. Sterrenkunde heeft me nooit echt kunnen boeien maar ik genoot van Brechts Leben des Gallilei. Dat de aarde om de zon heen draaide en de ellende die dat Gallilei opleverde met de kerk. Niet de praktijk van de droge sommen maar wat je dankzij die droge sommen kunt bereiken.

Ik doe het te weinig maar door met de blik van een historicus naar te kijken, lukt het me heel aardig om dingen die ik anders maar taaie kost vind, boeiend te maken. Gelukkig zijn er anderen die die taaie kost allesbehalve taai vinden en die met liefde hun tanden stukbijten op ieder wiskundig probleem. Zodat zijn of haar talige medemens daar weer een spannend verhaal van kan maken. Dan is iedereen weer tevreden.

Een ander woord voor geschiedenis is historie en dat komt weer uit het Oud-Griekse ἱστορία en dat betekent dan (ook) weer: verhaal.

~~~

Afbeelding van nonbirinonko via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.