Wandelen: ik kan het iedereen aanraden

Vroeger, als kind, had ik er een bloedhekel aan, aan wandelen. Als we eens gingen wandelen, liep ik met een lang gezicht rond en we deden het dan ook niet al te vaak. Fietsen deden we wel wat meer. Ik op een driewieler en later achterop een tandem. Misschien had mijn aversie van wandelen ook te maken met mijn orthopedische schoenen. Het kost ongeveer twee à drie maanden om die te laten maken. En ik groeide in die tijd nogal behoorlijk dus eigenlijk waren mijn schoenen vaak alweer te klein als ze af waren en liep ik er dus niet echt makkelijk op.

Later had ik minder groeistuipen en begon ik wandelen steeds meer te waarderen maar echt vaak deed ik het nog niet. Wel al een heel stuk meer dan ik het als kind deed. Ik liep sowieso al wat meer door schoolreizen richting Rome en Griekenland en later tijdens mijn studie omdat ik alles met het openbaar vervoer deed.

Toch werd wandelen pas halverwege 2015 echt een hobby. In het voorjaar van dat jaar had ik al een poging gedaan om iedere dag te gaan wandelen maar dat bleef bij een goed voornemen. Tot ik bij Peter Pellenaars een serie blogposts zag en besloot op zijn uitnodiging in te gaan. Maar daar wilde ik het nu eens niet over hebben. Ik wil een aantal voordelen van wandelen benoemen.

Waarom wandelen goed voor je is

De oude Romeinen zeiden het al: ‘mens sana in corpore sano’, oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar hoe zit dan?

  1. Wandelen is bewegen en dat is denk ik alleen maar goed na een dag (thuis) op kantoor zitten. Helaas is het nu vaak donker als ik klaar ben met werken en komt er minder van wandelen. Ik kan wat dat betreft niet wachten tot de dagen weer beginnen te lengen.
  2. Wandelen maakt mijn hoofd leeg. Problemen verwaaien in de buitenlucht en behalve dat het genieten is om te lopen merk ik dat de fysieke bezigheid er ook voor zorgt dat ik eventuele sores los kan laten. Zeker als je het regelmatig doet, ruimt het je hoofd op. Problemen lijken buiten in de frisse lucht een heel andere dimensie te krijgen en hoewel het helaas geen wondermiddel is tegen de stoornis waar ik de laatste jaren het meeste last van heb gehad, kan het wel helpen. Mits andere onderdelen ook op orde zijn maar dat is weer een heel ander verhaal.
  3. Wandelen bevordert het leren. Bij de cursus Learning how to learn en bij het boek waarop die cursus is gebaseerd (A mind for numbers van Barbara Oakley) leerde ik de hersenen twee modi hebben namelijk de gefocuste modus (waarin je heel intensief over een probleem nadenkt) en de diffuse modus (waarin je als het ware terwijl je hele andere dingen doet onbewust op een probleem herkauwt). En je leert iets pas echt goed als je beide modi gebruikt. Alleen kun je je onbewuste modus natuurlijk niet bewust gebruiken en beide modi tegelijkertijd gebruiken gaat ook niet. Dingen doen die weinig denkkracht vereisen, zoals wandelen, is ideaal omdat je diffuse modus rustig zijn gang kan gaan. Pak je dan later het probleem weer actief op met de gefocuste modus dan blijkt het vaak al opgelost te zijn.

Tot zover drie voordelen van wandelen. Vanmiddag een rondje bos gedaan.

~~~

Afbeelding van Peter H via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.