#wot kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven als #wot. Ik heb er natuurlijk wat over te zeggen, over kwaliteit van leven. Een spectaculaire verbetering van die kwaliteit van leven heeft mijn leven nogal veranderd. Jarenlang werd ik om de zo veel tijd geplaagd door een manie die ervoor zorgde dat ik studiejaren opnieuw moest doen, die later resulteerde in baanverlies. Het was altijd doffe ellende, wat er na een manie volgde. En tijdens de depressie waar het allemaal mee begon, was mijn kwaliteit van leven ook nogal laag.

En nu – na een ontdekking 2,5 jaar geleden – voel ik, weet ik dat het afgelopen is met mijn bipolaire stoornis en dat zorgt ervoor dat ik veel prettiger in het leven sta. Natuurlijk, ik gebruik nog steeds mijn medicatie, heb ik nog steeds gesprekken met een behandelaar, heb ik een signaleringsplan dat ik van buiten ken, en ik ben alert. En al die vier dingen zijn misschien/waarschijnlijk wel levenslang nodig, maar daar heb ik niet zo’n problemen mee. Met de ontdekking van de trigger van mijn manieën, bedacht ik namelijk ook een manier om die trigger onder controle te houden.

Het komt erop neer dat ik mijn reactie op die trigger helemaal veranderd heb. Ik ga er niet meer tegenin, maar realiseer me simpelweg dat een ergernis – want daar heb ik het over – mij op termijn, zeg zes tot acht weken, geen manie waard is. Want dat is waar ingaan op een externe ergernis bij mij toe kan leiden. Dat besef of die methode werkt voor mij zo krachtig dat ik het nauwelijks kan bevatten. Maar ik durf het steeds meer te geloven: dit werkt blijvend.

Werkt het voor mij? Dan kan een ander er ook baat bij hebben

En wat ik ook geloof is dat ik er misschien anderen mee kan helpen. Vandaar mijn boek. In eerste instantie vooral gericht op mensen met een bipolaire stoornis, maar ik denk dat er meer mensen baat bij kunnen hebben. Ik ontdekte door het boek Drive van olympisch kampioen op de 1.500 meter schaatsen van 2010 Mark Tuitert namelijk dat de techniek die ik mezelf aangeleerd heb, een belangrijke techniek van de Stoa, ofwel de Stoïcijnen, was. Zo’n 2000 jaar oud. Het was grappig om het tweede hoofdstuk uit zijn boek te lezen, want ik herkende zó veel van wat ik zelf doe in de omgang met mijn ergernissen in wat Tuitert beschreef. Dat betekent dat ik me waarschijnlijk toch nog maar wat meer in de Stoa ga verdiepen. Het boek van Tuitert bevatte tien technieken met oefeningen en misschien kan ik ook wel zoiets bedenken voor mijn eigen techniek.

Ik zou het namelijk erg mooi vinden als ik anderen op dezelfde manier kon helpen met het verhogen van de kwaliteit van hun leven als ik dat voor mezelf gedaan heb. Mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is een zoektocht naar het hoe en het wat want het waarom is mij wel duidelijk. Ik durf nu wel te stellen dat ik de kwaliteit van mijn leven dusdanig heb verhoogd en ik weet waar ik vandaan ben gekomen dat ik dat mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, ook gun.

#WOT Word on Thursday: iedere donderdag een woord van Irene waarover je kunt bloggen

~~~

Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay

2 gedachtes over “#wot kwaliteit van leven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.