Een dagelijkse ontdekkingstocht?

detective

Nou heb ik me vanmorgen laten ontvallen dat ik tot eind dit jaar elke dag wil bloggen. En nu wil ik het ook waarmaken. Te vaak voel ik me namelijk rot omdat ik iets niet heb gedaan. En daar hoort ook niet schrijven bij. Ik merk dat ik gewoon opknap als ik wel schrijf. Dat heb ik vorige week, toen ik niet blogde, weer kunnen merken. Het viel tegen. Ergens is er een drang om te schrijven, doe ik dat niet dan knaagt er iets.

Dus kan ik maar beter wél schrijven. Geen boek zoals twee jaar geleden en vorig jaar (hetzelfde boek praktisch volledig opnieuw geschreven) in het kader van Nanowrimo. Maar dat boek ligt nog steeds niet bij een uitgeverij. En daarnaast is het boek de aanleiding geweest om aan een nieuwe ontdekkingstocht te gaan beginnen doordat ik uit wil zoeken of de ggz en ik iets voor elkaar kunnen beteken. Dat kan in de vorm van ervaringsdeskundigheid zijn, maar gezien mijn eerdere ervaring bij een communicatiebureau en mijn achtergrond als blogger, is natuurlijk ook communicatie binnen de ggz een optie.

Met die zoektocht ben ik nu volop bezig. Daar volg ik de cursus Wijzer Werken Met Ervaring voor. Eigenlijk zou ik nu een bijeenkomst hebben, maar er is een inhaalmiddag en ik heb heb vrij omdat ik niks gemist heb. Maar het leek me goed om toch met de opleiding bezig te zijn. Vragen bedenken die ik wil stellen aan ervaringsdeskundigen want we mogen de komende tijd een beetje aan de praktijk proeven door een onderzoek te doen, een presentatie te geven en omdat er binnenkort een gastspreker aanschuift die werkzaam is als ervaringsdeskundige. Die wil ik natuurlijk het hemd van het lijf vragen.

Vandaar dat deze blogpost een stuk korter is dan die van gisteren over diagnoses en labels en het belang van luisteren. Wat mij betreft begint alles namelijk met luisteren en uitzoeken wat je als gesprekspartners samen nodig hebt en hoe je elkaar daarbij kunt helpen. Een label kan daarbij nuttig zijn, maar schiet alsjeblieft niet in de behandelmodus. Blijf luisteren en stel van daaruit vragen. Uit belangstelling, om de ander beter te begrepen, niet omdat het toevallig de volgende vraag is op de checklist bij een bepaalde diagnose is. Dat zeg ik nu al voor minimaal de derde keer in korte tijd, zo belangrijk vind ik het.

Nu me weer gauw verder verdiepen in de cursus. En van die cursus en de ontdekkingstocht die ermee te maken heeft, hoop ik dagelijks verslag te gaan doen. In ieder geval tot eind dit jaar. En hopelijk ook langer omdat er in het nieuwe jaar ook nog cursusdagen gepland staan. Hoe dan ook heb ik heel veel zin om vragen te bedenken en de antwoorden op die vragen te gaan vinden. Ik weet nog niet of ik alle vragen die ik heb, ga delen, laat staan mijn antwoorden daarop. Maar de belangrijkste vraag voor dit blok lijkt me toch wel de vraag te zijn: wat doet een ervaringsdeskundige? Ik ga waarschijnlijk op z’n minst verslag doen van hoe ik die vraag beantwoord en wat dat met mij doet.

~~~

Afbeelding van GraphicMama-team via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.