De Mind Movie draait nog steeds

Deze blogpost is deel 10 van 25 in de reeks De Zen Habits methode (ronde 2)

clapper-board-1019607_640

Uit mijn verhaal van maandag kwam niet duidelijk genoeg naar voren wat nu eigenlijk een Mind Movie is. Omdat het volgens Leo Babauta het kernprobleem is dat elke gedragsverandering in de weg staat, kom ik er vanavond weer op terug.

Ideaalbeeld als motivatie of toch nog niet?

Niek merkte in de comments van mijn post van maandag terecht op dat een ideaalbeeld van jezelf – zo had ik de Mind Movie getypeerd – enorm motiverend kan werken omdat je iets hebt om naar toe te werken. In het begin werkt het ook volgens Babauta inderdaad zo:

[…] Doesn’t this Mind Movie motivate us to get started and accomplish things? Well, yes, it does motivate us in the beginning. It’s fine to let ourselves get motivated to start by fooling ourselves with the Mind Movie. The problem comes when things don’t turn out as we’d envisioned.

Leo Babauta, Mastering the art of change p. 53.

We hebben dus een ideaalbeeld, iets wat we voor ogen hebben als we starten met een gedragsverandering. Maar de weg naar dit ideaalbeeld is geplaveid met moeilijkheden. En die moeilijkheden zitten nou niet in je Mind Movie. Dat je als een betere conditie wilt krijgen en daarom besluit te gaan hardlopen de eerste paar weken al na twee of drie minuten bekaf bent en blaren krijgt op plekken waarvan je amper wist dat die bestonden. Dat zit dus niet in jouw Mind Movie, in je gedachten ben je al een gevierd marathonloper.

Ideaalbeeld en de weg ernaartoe botsen

Het ideaalbeeld is mooi maar omdat de weg richting die ideale versie van jezelf niet in de film zit, vallen de beproevingen die je onderweg moet doorstaan zwaar. Vandaar dat Leo Babauta de Mind Movie als een groot probleem ziet. De werkelijkheid is vaak ontmoedigend als je die vergelijkt met de droom. En daardoor haken we af of krijgen we een hekel aan de gewoonte. Het is in ieder geval volgens Babauta de reden dat veel van zijn eigen pogingen gewoontes aan te wennen mislukten. Datzelfde gold voor veel van zijn cursisten.

Hoe kunnen we dit probleem oplossen?

Volgens Babauta helpt het om te kijken naar hoe de gewoonte er echt uitziet. Zorg dat je niet weg droomt richting Mind Movie. Blijf in plaats daarvan oog houden voor alles wat met je gewoonte te maken heeft en waardeer dat. Ga je (hard)lopen, zie jezelf dan niet als atleet maar kijk om je heen, zie de omgeving waar je loopt en geniet van de frisse lucht.

Probeer daarom de komende tijd bewust aandacht te geven aan je nieuwe gewoonte. Waardeer het moment van uitvoeren van die gewoonte.  Probeer je te richten op de werkelijkheid en laat de Mind Movie voor wat hij is.

~ ~ ~

Afgelopen zomer las ik mee met Peter Pellenaaars’ serie The Zen Habits Method naar aanleiding van het boek Zen Habits – Mastering the art of change van Leo Babauta en liet ik me uitdagen dagelijks te gaan wandelen. Dat lukte. Wat niet lukte, was gewoontes afleren. Misschien kwam het doordat Peter dat niet behandeld had, vandaar dat ik deze tweede ronde verder ben gegaan met het boek waar hij gebleven was, uiteraard met verwijzingen naar Peters blogposts waar dat verhelderend werkt.

@foto via Pixabay met CC0 verklarinG

2 gedachtes over “De Mind Movie draait nog steeds”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.